Hrvatski softver osvaja svijet!

Kanadska kompanija Upchain ima ured i u Varaždinu te se upravo u hrvatskom uredu u cijelosti odvija razvoj proizvoda, odnosno softvera kojeg koriste velike svjetske kompanije

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.04.2018. / 08:33

Upchain (Foto: Marko Šipek) (Foto: Marko Šipek)

Dok i dalje veliki broj mladih nezadovoljnih situacijom u Lijepoj našoj traži kartu za inozemstvo u jednom smjeru, dio programera umjesto u Njemačkoj ili Irskoj, svoju sreću pronašao je u – Varaždinu. U baroknom gradu kanadska kompanija Upchain otvorila je ured u kojem su, osim Varaždinaca, zaposleni i programeri iz brojnih hrvatskih gradova koje su privukli odlični uvjeti rada, natprosječna primanja te mogućnost rada za neke od velikih svjetskih kompanija.

Hrvatski ured Upchaina vodi Marko Šipek koji nam je objasnio razlog zbog kojeg je jedna inozemna kompanija odlučila otvoriti ured baš u Hrvatskoj i to u Varaždinu.

Izvršni direktor Upchaina John Laslavic hrvatskih je korijena, otac je iz okolice Karlovca a majka iz okolice Varaždina. Sam Varaždin odabran je zbog poznavanja kraja, ali i zbog Fakulteta Organizacije i informatike kao generatora kadrova, pojašnjava Šipek.

U Varaždinu je trenutno zaposleno tridesetak ljudi, a Šipek kaže kako se namjeravaju proširiti i novi ured otvoriti i u Zagrebu.

Softverska revolucija

Upchain razvija product lifecycle managment (PLM) softver, odnosno softversku platformu koja svim sudionicima u razvoju proizvoda omogućuje uključenost u svaki korak proizvodnje, od ideje do prodaje, odnosno od inženjera pa do samih korisnika.

Upchain (Foto: Upchain) (Foto: Upchain)

Zbog cijene i vremena implementacije ovakav softver nije bio dostupan malim kompanija i dobavljačima velikih proizvoda – iako su neke kompanije pokušale razviti slična rješenja, u tome nisu uspjele te Šipek kaže kako je Upchain jedini uspio cijeli koncept PLM-a prebaciti na manje kompanije.

Za razliku od konkurenata, njihovo je rješenje u oblaku, jednostavnije je za korištenje i, što je vrlo važno za napomenuti, jeftinije je.

Riječ je revoluciji na ovom tržištu koju su nedavno prepoznali i investitori uloživši 7,4 milijuna kanadskih dolara u Upchain te će ovu investiciju kompanija iskoristiti za širenje i razvoj poslovanja, a dio tog iznosa planiraju uložiti i u Hrvatsku u kojoj se u cijelosti odvija razvoj proizvoda.

Velike kompanije koriste Upchain

Koliko je Upchain velik najbolje nam govore klijenti s kojima surađuju – trenutno imaju više od 10 tisuća korisnika, a među inim njihovim uslugama koriste se i Magna, najveći proizvođač dijelova za automobile na svijetu, ATS Automation Cambridge koji proizvodi automatizirane linije za proizvodnju, uključujući i linije za proizvodnju Appleovih proizvoda, zatim OHB AG Munich kao dio ESA (European Space Agency) i brojne druge poznate kompanije.

"Najprisutniji smo na sjevernoameričkom tržištu kao i dijelu Europe ako gledamo sjedišta kupaca, a ako pričamo o rasprostranjenosti i korištenju samog softvera, globalno smo prisutni na tržištu", rekao nam je Šipek.

Život na relaciji Hrvatska – Kanada

Pitali smo Marka i kako je to raditi iz Hrvatske za stranu kompaniju, kakvi su općenito dojmovi i imaju li problema s vremenskom razlikom, odnosno moraju li se prilagođavati vremenskoj zoni u Torontu.

Iskustvo rada za stranu kompaniju je pozitivno, jedan dio je uzimanje nekih pozitivnih razmišljanja u poslovanju kao i znanja oko samog razvoja proizvoda. Vremenska razlika za sada nije neki veći problem pošto je radno vrijeme većine zaposlenika samo u hrvatskoj vremenskoj zoni. U zadnjih 5 godina bilo je dosta putovanja nekih od zaposlenika, radi stjecanja iskustva i znanja, ističe Šipek.

I on je proteklih pet godina veliki dio vremena proveo u Kanadi te i dalje otprilike svaka tri mjeseca putuje u Sjevernu Ameriku, a govoreći o usporedbi ove dvije zemlje, kaže kako je u Kanadi odnos između poslodavaca i radnika puno prisniji nego što smo to navikli u Hrvatskoj – to smatra jednom od prednosti i sličan bi način odnosa volio vidjeti i ovdje.

Što se tiče prednosti naših zaposlenika tiče, prvenstveno ističe marljivi rad po kojem smo dobro poznati, što na svojim internetskim stranicama naglašavaju i u Upchainu.

Razvoj je motor Upchain platforme i znali smo da trebamo mjesto na kojem možemo pronaći brojne talente. Zato smo odabrali Hrvatsku: Ako postoji mjesto s tako velikim potencijalom, tek ga moramo pronaći, pojašnjavaju.

Kartu za Dublin zamijenite s kartom za Varaždin

Osim što se u Hrvatskoj planiraju proširiti i na područje Zagreba, u svijetu Upchain planira širenje poslovanja u SAD-u, Kanadi i Europi – kao gradovi s europskim uredom spominju se Pariz i Munchen.

Što se hrvatske tiče, Šipek je rekao kako je jedan od problema nedostatak programera s iskustvom te da trenutno zapošljavaju prvenstveno Java programere kao i programere u .NET-u pa ako imate znanje i iskustvo koje se traže, znate što vam je činiti i, umjesto karte za Berlin, Stockholm ili Dublin, kupite kartu za – Varaždin!

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti