Na nedavno završenom natječaju Hrvatski startupovi na Start.Up! Germany Road Showu koji je održan u Algebra Labu prvo mjesto osvojio je startup Ascalia. Kompanija na čelu s izvršnim direktorom i suosnivačem Marinom Bekom razvija hardversko i softversko rješenje za povezivanje industrijske infrastrukture u IoT mrežu, prikupljanje, obradu i analizu podataka na temelju koji se mogu optimizirati procesi.

Nakon uspjeha na ovom startup natjecanju u Hrvatskoj, Ascalia je dobila poziv za sudjelovanjem na Start.up! Germany 2019 Road Showu gdje će svoju tehnologiju predstaviti brojnim njemačkim investitorima i poduzetnicima. O Ascaliji i tehnologiji koju razvijaju te kako bi ta tehnologija mogla pomoći pametnim gradovima, ali i u očuvanju okoliša razgovarali smo s Marinom Bekom.

Recite nam nešto o vama, vašem dosadašnjem iskustvu u IoT-u te o Ascaliji.

Ascalia je u stvari proizašla iz Krakena, etablirane 6 godina stare IT tvrtke koju kolega Dejan Strbad i ja vodimo od 2013., specijalizirane za distribuirane sustave, arhitekturu sustava i machine learning. Pristupio nam je regionalni zastupnik Emerson/Nidec industrijske opreme s upitom da li možemo temeljem svog iskustva realizirati sustav za nadzor i upravljanje u industriji.

Moj background je u automatici, diplomirao sam automatiku na FER-u na području podvodne robotike i to je bio moj prvi startup, koji sam pokrenuo 2012. u SAD-u, a radio je autonomna podvodna vozila. Taj startup nije uspio, ali me doveo do sljedećeg startupa u San Franciscu (Nextuser) gdje sam ubrzo postao CTO, razvio tim od 2 developera do njih 15, što je i dovelo do otvaranja Krakena, koji danas broji 20 djelatnika i suradnika.

U Nextuseru smo razvili veliki distribuirani sustav na 4 kontinenta za prikupljanje i obradu golemih količina podataka u marketingu. Taj startup je uspješan, radi s Fortune 500 tvrtkama poput Nestlea i Ferrera, ali nakon par godina je nestao tehnički izazov. Zbog toga smo u Krakenu počeli pomagati drugim tvrtkama koje imaju problema s velikim sustavima i količinama podataka, pa tako i u procesnoj industriji, iz čega je nastala Ascalia.

Dejanov background je računarstvo i fizika i on je upravo taj koji je jednom drugom startupu uspješno pomogao skalirati IOT rješenje s 1.000 na 200.000 komada u produkciji.
Prokušani tim inženjera i programera koji već niz godina rade zajedno i imaju iskustva u sličnim sustavima bitan su razlog našeg uspjeha, što obično nije slučaj u startupovima, što nam je ujedno i velika prednost nad konkurencijom.

Pilot-projekt na Krku

Opišite primjenu vaše tehnologije na nekom praktičnom primjeru koji ste već implementirali, ali i na nekom potencijalnom primjeru.

Ascalia se koristi u pilot-projektu na otoku Krku u suradnji s Philipsom, za analitiku i upravljanje pametnom rasvjetom, gdje Ascalia nudi integraciju svih aspekata pametnih gradova na jednom mjestu.

Veći broj use-caseova nam je u industriji, pretežito u proizvodnoj industriji: praćenje i analitika radnih procesa i mašinerije u drvnoj industriji, papirnoj industriji i sl. Glavna vrijednost Ascalie proizlazi upravo iz praćenja cjelokupnih procesa, od ulaza do izlaza, na način da se podaci ne samo skupljaju već i pomno analiziraju, u svrhu identifikacije problema i gubitaka u proizvodnji, preventivnog održavanja i optimizacije radnih procesa.

Od čega se sastoji vaša usluga – razvijate hardver, ali i softver? Koje su glavne prednosti vaše platforme?

Naš uređaj naziva ADS je edge-gateway IoT uređaj, što znači da ne samo da prikuplja podatke već može i na sebi pokretati različit softver, poput machine-learning algoritama. Na taj način obrada se ne mora raditi u oblaku i ovisiti o internetskoj vezi, već se može raditi direktno na lokaciji. Često puta nije potrebno apsolutno sve podatke slati u oblak, već je dovoljno slati rezultate algoritama i upravljanja.

Zahvaljujući modularnoj elektronici koju smo razvili za ove potrebe, ADS podržava industrijsku opremu koja datira i pola stoljeća unazad, bez potrebe za kupovinom nove opreme. Ono važnije, pošto nije potrebno mijenjati samu opremu, nije potrebno prekidanje rada u tvornici.

Naša softverska platforma sastoji se od nekoliko dijelova – prvenstveno to je set algoritama strojnog učenja i ostalih algoritama za analitiku. Nadalje, tu je web aplikacija za upravljanje, analitiku i interakciju sa sustavom.

Kakvi su vam planovi za budućnost i na koja ste tržišta usmjereni, samo na hrvatsko ili i na europsko/globalno?

Trenutno smo usmjereni na lokalna tržišta jer je to najbolji i najlakši način za onboarding novih klijenata i validaciju produkta. Primarno ciljno tržište su nam DACH regija i ostale zapadne industrijske države.

Integracija elemenata pametnog grada u jednu platformu 

Što sve možete ponuditi pametnim gradovima? Kakve podatke dobivate od vaših rješenja i kako vaša rješenja mogu pomoći da gradovi postanu pametniji te kako mogu uštedjeti troškove i povećati učinkovitost?

Ascalia pametnim gradovima omogućava integraciju svih elemenata infrastrukture grada u jednu platformu, na jedno mjesto. Na taj način se smanjuju troškovi implementacije pametnih gradova, nije potrebno koristiti 5 softverskih platformi za 5 elemenata pametnih gradova, smanjuju se troškovi održavanja i edukacija zaposlenika. Finalno i najbitnije, pošto su svi dijelovi pametnog grada u jednoj platformi, moguće je puno efikasnije analizirati podatke, kombinirajući ih zajedno. Na taj način se puno lakše i na jednom mjestu mogu analizirati potrošnja resursa, rasipanje energije i identificirati nedostaci.

Kako vaša tehnologija utječe na smanjenje emisije stakleničkih plinova?

Pošto Ascalia objedinjuje sve procese u jednoj tvornici ili sve elemente u pametnom gradu i zatim ih analizira i identificira načine na koje smanjiti potrošnju energije/resursa, lako je vidjeti kako to doprinosi smanjenju stakleničkih plinova. Kako bi se smanjila količina stakleničkih plinova, nije dovoljno samo implementirati pametne gradove, već je potrebno prikupiti i analizirati podatke. Ascalia omogućava upravo to. Smanjenje utroška energije i resursa optimizacijom i analizom ima direktan utjecaj na smanjenje stakleničkih plinova. Također, predviđanje kvarova ima indirektan utjecaj na smanjenje stakleničkih plinova.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju