Hrvatski startup Ascalia ima rješenje za razvoj pametnih gradova i smanjenje emisije stakleničkih plinova

Razgovarali smo sa suosnivačem i izvršnim direktorom kompanije Ascalia Marinom Bekom koji nam je objasnio kako njihovo rješenje pomaže u razvoju pametnih gradova i očuvanju okoliša.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.06.2019. / 08:46

Pobjednici Start.Up! Germany Road Showa (Foto: Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora)

Na nedavno završenom natječaju Hrvatski startupovi na Start.Up! Germany Road Showu koji je održan u Algebra Labu prvo mjesto osvojio je startup Ascalia. Kompanija na čelu s izvršnim direktorom i suosnivačem Marinom Bekom razvija hardversko i softversko rješenje za povezivanje industrijske infrastrukture u IoT mrežu, prikupljanje, obradu i analizu podataka na temelju koji se mogu optimizirati procesi.

Nakon uspjeha na ovom startup natjecanju u Hrvatskoj, Ascalia je dobila poziv za sudjelovanjem na Start.up! Germany 2019 Road Showu gdje će svoju tehnologiju predstaviti brojnim njemačkim investitorima i poduzetnicima. O Ascaliji i tehnologiji koju razvijaju te kako bi ta tehnologija mogla pomoći pametnim gradovima, ali i u očuvanju okoliša razgovarali smo s Marinom Bekom.

Recite nam nešto o vama, vašem dosadašnjem iskustvu u IoT-u te o Ascaliji.

Ascalia je u stvari proizašla iz Krakena, etablirane 6 godina stare IT tvrtke koju kolega Dejan Strbad i ja vodimo od 2013., specijalizirane za distribuirane sustave, arhitekturu sustava i machine learning. Pristupio nam je regionalni zastupnik Emerson/Nidec industrijske opreme s upitom da li možemo temeljem svog iskustva realizirati sustav za nadzor i upravljanje u industriji.

Moj background je u automatici, diplomirao sam automatiku na FER-u na području podvodne robotike i to je bio moj prvi startup, koji sam pokrenuo 2012. u SAD-u, a radio je autonomna podvodna vozila. Taj startup nije uspio, ali me doveo do sljedećeg startupa u San Franciscu (Nextuser) gdje sam ubrzo postao CTO, razvio tim od 2 developera do njih 15, što je i dovelo do otvaranja Krakena, koji danas broji 20 djelatnika i suradnika.

U Nextuseru smo razvili veliki distribuirani sustav na 4 kontinenta za prikupljanje i obradu golemih količina podataka u marketingu. Taj startup je uspješan, radi s Fortune 500 tvrtkama poput Nestlea i Ferrera, ali nakon par godina je nestao tehnički izazov. Zbog toga smo u Krakenu počeli pomagati drugim tvrtkama koje imaju problema s velikim sustavima i količinama podataka, pa tako i u procesnoj industriji, iz čega je nastala Ascalia.

Dejanov background je računarstvo i fizika i on je upravo taj koji je jednom drugom startupu uspješno pomogao skalirati IOT rješenje s 1.000 na 200.000 komada u produkciji.
Prokušani tim inženjera i programera koji već niz godina rade zajedno i imaju iskustva u sličnim sustavima bitan su razlog našeg uspjeha, što obično nije slučaj u startupovima, što nam je ujedno i velika prednost nad konkurencijom.

Pilot-projekt na Krku

Opišite primjenu vaše tehnologije na nekom praktičnom primjeru koji ste već implementirali, ali i na nekom potencijalnom primjeru.

Ascalia se koristi u pilot-projektu na otoku Krku u suradnji s Philipsom, za analitiku i upravljanje pametnom rasvjetom, gdje Ascalia nudi integraciju svih aspekata pametnih gradova na jednom mjestu.

Veći broj use-caseova nam je u industriji, pretežito u proizvodnoj industriji: praćenje i analitika radnih procesa i mašinerije u drvnoj industriji, papirnoj industriji i sl. Glavna vrijednost Ascalie proizlazi upravo iz praćenja cjelokupnih procesa, od ulaza do izlaza, na način da se podaci ne samo skupljaju već i pomno analiziraju, u svrhu identifikacije problema i gubitaka u proizvodnji, preventivnog održavanja i optimizacije radnih procesa.

Od čega se sastoji vaša usluga – razvijate hardver, ali i softver? Koje su glavne prednosti vaše platforme?

Naš uređaj naziva ADS je edge-gateway IoT uređaj, što znači da ne samo da prikuplja podatke već može i na sebi pokretati različit softver, poput machine-learning algoritama. Na taj način obrada se ne mora raditi u oblaku i ovisiti o internetskoj vezi, već se može raditi direktno na lokaciji. Često puta nije potrebno apsolutno sve podatke slati u oblak, već je dovoljno slati rezultate algoritama i upravljanja.

Zahvaljujući modularnoj elektronici koju smo razvili za ove potrebe, ADS podržava industrijsku opremu koja datira i pola stoljeća unazad, bez potrebe za kupovinom nove opreme. Ono važnije, pošto nije potrebno mijenjati samu opremu, nije potrebno prekidanje rada u tvornici.

Naša softverska platforma sastoji se od nekoliko dijelova – prvenstveno to je set algoritama strojnog učenja i ostalih algoritama za analitiku. Nadalje, tu je web aplikacija za upravljanje, analitiku i interakciju sa sustavom.

Kakvi su vam planovi za budućnost i na koja ste tržišta usmjereni, samo na hrvatsko ili i na europsko/globalno?

Trenutno smo usmjereni na lokalna tržišta jer je to najbolji i najlakši način za onboarding novih klijenata i validaciju produkta. Primarno ciljno tržište su nam DACH regija i ostale zapadne industrijske države.

Integracija elemenata pametnog grada u jednu platformu 

Što sve možete ponuditi pametnim gradovima? Kakve podatke dobivate od vaših rješenja i kako vaša rješenja mogu pomoći da gradovi postanu pametniji te kako mogu uštedjeti troškove i povećati učinkovitost?

Ascalia pametnim gradovima omogućava integraciju svih elemenata infrastrukture grada u jednu platformu, na jedno mjesto. Na taj način se smanjuju troškovi implementacije pametnih gradova, nije potrebno koristiti 5 softverskih platformi za 5 elemenata pametnih gradova, smanjuju se troškovi održavanja i edukacija zaposlenika. Finalno i najbitnije, pošto su svi dijelovi pametnog grada u jednoj platformi, moguće je puno efikasnije analizirati podatke, kombinirajući ih zajedno. Na taj način se puno lakše i na jednom mjestu mogu analizirati potrošnja resursa, rasipanje energije i identificirati nedostaci.

Kako vaša tehnologija utječe na smanjenje emisije stakleničkih plinova?

Pošto Ascalia objedinjuje sve procese u jednoj tvornici ili sve elemente u pametnom gradu i zatim ih analizira i identificira načine na koje smanjiti potrošnju energije/resursa, lako je vidjeti kako to doprinosi smanjenju stakleničkih plinova. Kako bi se smanjila količina stakleničkih plinova, nije dovoljno samo implementirati pametne gradove, već je potrebno prikupiti i analizirati podatke. Ascalia omogućava upravo to. Smanjenje utroška energije i resursa optimizacijom i analizom ima direktan utjecaj na smanjenje stakleničkih plinova. Također, predviđanje kvarova ima indirektan utjecaj na smanjenje stakleničkih plinova.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti