Hrvatski Telekom dogovorio suradnju u implementaciji Ericsson dual-mode 5G Core za 4G/5G jezgrenu mrežu

Implementacija novih 5G mrežnih funkcija omogućit će i nove usluge za korisnike.

Martina Čizmić | 08.12.2023. / 15:42

Kostas Nebis i Gordana Kovačević (Foto: Hrvatski Telekom)

Hrvatski Telekom i Crnogorski Telekom odabrali su Ericsson Nikolu Teslu za isporučitelja softvera i povezanih usluga za implementaciju nove 4G/5G jezgrene mreže, priopćeno je iz tih tvrtki. Ericssonov “cloud native dual-mode 5G core” bit će implementiran i integriran na novoj generaciji T-CaaS infrastrukture oblaka Hrvatskog Telekoma i Crnogorskog Telekoma.

Kako ističu, zaključenjem ovog ugovora nastavlja se dugogodišnja suradnja u implementaciji najnaprednijih Ericssonovih komunikacijskih rješenja koja na tržištima u Hrvatskoj i Crnoj Gori uspješno realizira Ericsson Nikola Tesla. Novi tehnološki iskorak dodatno će doprinijeti bržem gospodarskom i društvenom razvoju.

 

Pojašnjavaju kako će implementacija novih 5G mrežnih funkcija dodatno osnažiti poziciju Hrvatskog Telekoma u primjeni tehnologija oblaka u području telekomunikacijskih i ICT rješenja. Primjena nove 5G jezgrene mreže, također, omogućava Hrvatskom Telekomu i Crnogorskom Telekomu i brže uvođenje i pružanje novih usluga i značajki korisnicima. Omogućava se i uvođenje samostalne 5G mreže (5G SA) koja koristi najnovije 5G tehnologije kao što su mrežno rezanje (slicing) i rubno (edge) računalstvo kako bi svojim korisnicima ponudili nove i inovativne usluge.

 

Sa zadovoljstvom mogu najaviti sljedeću fazu razvoja naših 5G usluga. Činjenica jest kako 5G tehnologija pomaže hrvatskom gospodarstvu povećati konkurentnost stvaranjem sofisticiranijih izvoznih proizvoda i usluga, i povećanjem učinkovitosti u mnogim sektorima poput poljoprivrede, proizvodnje i prijevoza. Nova 5G jezgrena mreža omogućit će nam da bolje i još granularnije ispunimo očekivanja korisnika, bilo da je riječ o aplikaciji koju sami koriste ili ICT rješenju koje koriste kao kompanija. S ponosom nastavljamo suradnju s kompanijom Ericsson Nikola Tesla, s kojom smo već dosegnuli brojne 5G prekretnice i uspjehe u Hrvatskoj, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

 

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, istaknula je zadovoljstvo ovim važnim ugovorom.

Raduje me nastavak strateške suradnje na unaprjeđenju mobilnih mreža Hrvatskog Telekoma i Crnogorskog Telekoma najnovijim funkcionalnostima pete generacije mobilnih komunikacija. Ponosna sam što se Ericsson Nikola Tesla u svim dosadašnjim projektima unaprjeđenja i modernizacije telekomunikacijskih mreža naših kupaca pokazao kao pouzdan i profesionalan partner. Stručnjaci Ericssona Nikole Tesle kroz naše servisne i ekspertne centre te unutar razvojno-istraživačkog centra koji je najveći u Hrvatskoj i regiji, aktivno sudjeluju na razvoju i implementaciji Ericssonove 5G tehnologije, dodala je.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti