Hrvatski Telekom započeo testiranja 5G mreže na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu

Komercijalni rad 5G mreže na 3,5 GHz spektru početi nakon zaključenja javne dražbe spektra za frekvencijske pojaseve 700 MHz, 3,5 GHz i 26 GHz koja je predviđena u prvoj polovini 2021. godine.

Martina Čizmić | 01.03.2021. / 13:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Hrvatskog Telekoma objavili su kako su započeli s uključivanjem komercijalnih korisnika u testiranja na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu koji će omogućiti nove mogućnosti 5G mobilne mreže s dva do tri puta većim brzinama i veće mogućnosti upotrebe u brojnim sektorima, brojne inovacije te razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti.

 

Kako ističu, testiranja se zasad provode u ograničenom opsegu na dijelu komercijalnih korisnika u Zagrebu, a uskoro i u Osijeku. Testiranjem obuhvaćeni korisnici o tome će biti obaviješteni i neće imati nikakvih dodatnih troškova, a moći će koristiti pogodnosti još brže 5G mreže.

 

Dodaju kako će komercijalni rad 5G mreže na 3,5 GHz spektru početi nakon zaključenja javne dražbe spektra za frekvencijske pojaseve 700 MHz, 3,5 GHz i 26 GHz koja je predviđena u prvoj polovini 2021. godine.

 

Podsjetimo, Hrvatski Telekom je krajem 2020. godine na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra - DSS (Dynamic Spectrum Sharing) uveo prvu komercijalnu 5G mrežu u Hrvatskoj i njome je trenutno pokriveno 17 gradova i više od 1,2 milijuna stanovnika, a u 2021. godini nastavlja s rastom pokrivenosti i uvođenjem još većih brzina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti