Hrvatski znanstvenici u uglednom društvu: Dvoje PMF-ovih znanstvenika primljeno u Europsku organizaciju molekularne biologije

EMBO će službeno poželjeti dobrodošlicu novim članovima na sastanku EMBO zajednice između 29. listopada i 1. studenog 2024. godine u Heidelbergu u Njemačkoj.

Martina Čizmić | 11.07.2024. / 12:25

Laboratorij, ilustracija (Foto: Getty Images)

Otkako je prije 60 godina European Molecular Biology Organization (EMBO) okupila početnu grupu od 169 znanstvenika, ona je u međuvremenu prerasla u zajednicu od više od 2100 članova EMBO-a i pridruženih članova, među kojima je bilo i 92 nobelovca.

U tom odabranom društvu naći će se i dvoje hrvatskih znanstvenika - prof. dr. sc. Ita Gruić-Sovulj s Kemijskog odsjeka PMF-a čije je članstvo u ovoj organizaciji priznanje za istraživačku izvrsnost i postignuća u području biosinteze proteina i prof. dr. sc Nenad Pavin s Fizičkog odsjeka PMF-a čije je članstvo u ovoj organizaciji priznanje za istraživačku izvrsnost i postignuća u području mehanobiologije živih stanica.

Novi članovi EMBO-a i pridruženi članovi dobili su priznanje za postignuća koja pokrivaju spektar istraživanja znanosti o životu, uključujući rad koji ima napredno razumijevanje o tome kako se zarazne bolesti šire, zamršenosti ciklusa hranjivih tvari u oceanu, misterije staničnih signalnih mreža, tajne kako biljke preživljavaju u pustinjskim okruženjima i veze između biologije našeg mozga i naših emocija.

Novi članovi i pridruženi članovi EMBO-a dali su golem doprinos temeljnom istraživanju znanosti o životu i, u mnogim slučajevima, njihov je rad otvorio put inovacijama koje su poboljšale živote i sredstva za život diljem svijeta. Dok EMBO obilježava svoju 60. obljetnicu, slavimo ključnu ulogu koju je odigralo članstvo EMBO-a u jačanju međunarodnih istraživanja znanosti o životu i doprinosu programima i aktivnostima EMBO-a. Svima izabranima upućujem najtoplije čestitke, istaknula je direktorica EMBO-a Fiona Watt.

Članovi EMBO-a vode provedbu programa i aktivnosti EMBO-a, na primjer ocjenjujući prijave za financiranje, služeći u vijeću i odborima EMBO-a i doprinoseći inicijativama kao što su obuka, politika, informiranje i mentorstvo. Nove članove predlaže i bira postojeće EMBO članstvo.

EMBO će službeno poželjeti dobrodošlicu novim članovima na sastanku EMBO zajednice između 29. listopada i 1. studenog 2024. godine u Heidelbergu u Njemačkoj.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti