Hrvatskom startupu 300 milijuna kuna vrijedan posao: Pratit će posjećenost internetskih stranica u Velikoj Britaniji

Neslužbeno se doznaje da je riječ o oko 300 milijuna kuna ili 40 milijuna eura za pet godina.

Martina Čizmić | 22.01.2020. / 15:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatski startup DotMetrics postao je službeni analitički sustav za mjerenje posjećenosti britanskih internetskih stranica, a taj je posao dobio na natječaju tvrtke UK Online Measurement (UKOM), koju su osnovala najznačajnija udruženja britanskih izdavača i oglašivača, izvijestili su iz tog startupa.

Na natječaju za posao DotMetrics je pobijedio u partnerstvu s Ipsosom, jednom od najvećih svjetskih agencija za istraživanje tržišta, ostavivši tako iza sebe velike igrače na globalnom tržištu prikupljanja podataka, poput američkog comScorea, kažu iz tog startupa. Dodaju da službeno s poslom počinju 1. siječnja 2021. te da su ugovor potpisali na idućih pet godina.

Iako iz startupa ne navode vrijednost tog posla, neslužbeno se doznaje da je riječ o oko 300 milijuna kuna ili 40 milijuna eura za pet godina.

Do sada su, kako navode, podatke prikupljali u zemljama regije, a ovo im je prvi izlazak na tržišta zapadne Europe, pri čemu napominju da je Velika Britanija za hrvatske analitičare poseban izazov, jer je riječ o najvećem europskom i trećem svjetskom tržištu u kontekstu online oglašavanja.

Na britanskom tržištu internet je uvjerljivo najvažniji kanal oglašavanja te raspodjela budžeta ovisi o kvalitetnim podacima, a Velika Britanija je i 'liga prvaka' internetskog oglašavanja, ističe direktor DotMetricsa Jan Jilek, dodajući da je pobjeda na natječaju za takav posao stvar prestiža i izvrsna referenca za dalje.

S te strane, već su krenuli u pregovore za nastup i na drugim europskim tržištima, pri čemu Jilek ističe da Hrvatska ostaje njihov "hub", te će analizu podataka obavljati iz Zagreba, zbog čega će im i broj zaposlenih rasti više od tri puta, što očekuju i u idućim godinama.

DotMetrics je izvorna hrvatska metodologija koju su razvili tvrtka FistNet i Ipsos Adria, a time se prikupljaju podaci o posjećenosti internetskih stranica tako da bilježi i pohranjuje cjelokupan promet neke stranice, povezujući ga s demografskim podacima iz anketa i osnovnih istraživanja.

Analitički sustav po mnogočemu je jedinstven. DotMetrics je zapravo prvi pravi 'big data' analitički sustav nastao u Hrvatskoj. Pratimo stvari koje su relevantne oglašivačima i nudimo različite vrste analize podataka, a i naša se metodologija pokazala kvalitetnijom i bržom od konkurencije, objašnjava suosnivač i direktor za tehnologiju u FistNetu Tomislav Fistrić.

Važnim u svemu drži i to što će sada podatke o posjećenosti i čitanosti stranica u Velikoj Britaniji DotMetrics isporučivati svakodnevno za prethodni dan i neće se kao do sada na njih čekati po mjesec dana.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti