Ako ne želite ostati bez veze sa svijetom: Kad grmi, isključite telefone i rutere iz utičnica i struje

Ističu kako je najbolje izvući kabel iz utičnice - bez obzira radi li se o telefonskom (mrežnom) ili kabelu za struju.

Martina Čizmić | 22.06.2019. / 12:33

Grmljavina i telefon, ilustracija (Foto: Getty Images)

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje zbog mogućeg grmljavinskog nevremena za gotovo cijelu Hrvatsku, ali s posebnim naglaskom na kontinentalni dio. 

BUDITE SPREMNI na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu, stoji na stranicama DHMZ-a

No nisu meteorolozi jedini koji su upozorili na grmljavinsko nevrijeme i moguće posljedice. Upozorenje je stiglo i iz Hrvatskog Telekoma koji je na društvenim mrežama dao upute što napraviti u slučaju jačeg grmljavinskog nevremena.

Danas se po najavi DHMZ-a očekuju jaka grmljavinska nevremena na području Karlovačke županije, Grada Zagreba, Zagrebačke te Osječko-baranjske županije. Ukoliko vaše područje bude zahvaćeno nevremenom, isključite telefonski i strujni kabel iz utičnice i time zaštitite svoju telekomunikacijsku i elektroničku opremu, upozoravaju iz HT-a.

 

 

Također su objavili i poveznicu na dobre savjete kako, u slučaj grmljavinskog nevremena, sačuvati svoje elektroničke uređaje.

Ističu kako je najbolje izvući kabel iz utičnice - bez obzira radi li se o telefonskom (mrežnom) ili kabelu za struju.

Ne pomaže samo isključiti uređaj, već kabele treba fizički izvući iz utičnice. Tako ćete zaštititi urađaje od udara groma koji unatoč gromobranu može proći kroz električne i telefonske kabele.Jednako kao i telefonski kabel, i kabel za napajanje električnom energijom izvucite iz utičnice. Tako ćete najbolje zaštititi svoje uređaje od udara groma.Isto savjetujemo i za antenski kabel u slučaju da imate televizor spojen na vanjsku antenu. Po završetku nevremena ne zaboravite ponovno spojiti sve kabele i uključiti uređaje, stoji na stranicama HT-a.

Ako ipak dođe do oštećenja opreme, probleme treba prijaviti direktno operateru.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti