Huawei i Xiaomi potpisali ugovor o licenciranju patenata

Huawei ima potpisane ugovore o licenciranju patenata i s drugim tehnološkim i mobilnim kompanijama poput Oppa i Samsunga, a sada je taj dogovor postignut i sa Xiaomijem.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.09.2023. / 15:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je Huawei Technologies prošli mjesec obnovio ugovor s Ericssonom o licenciranju patenata, iz kineske kompanije danas su objavili vijest o potpisivanju sličnog ugovora s još jednom mobilnom kompanijom. Prema informacijama koje su prenijeli na Reutersu, Huawei i Xiaomi potpisali su ugovor o globalnom unakrsnom licenciranju patenata koji uključuje, među inim, i komunikacijske tehnologije poput 5G-a.

Huaweijev telefon dobio je mogućnost satelitskih poziva Analitičari priznali: Novi Huaweijev mobitel otkriva značajan pomak u razvoju čipova

Također, istim je ugovorom riješen spor oko kršenja patenata između ovih kompanija koji traje već neko vrijeme. Prije pola godine Huawei je u Kini podigao i tužbu protiv Xiaomija zbog navodnog kršenja četiri njihova patenta. Riječ je o patentima koji se odnose na komunikacijske tehnologije, fotografiranje na pametnim telefonima te tehnologiju zaključavanja ekrana. S dogovorom koji je sada postignut, ti problemi oko licenciranja postaju prošlost, kao i tužba.

Huawei ima potpisane ugovore o licenciranju patenata i s drugim tehnološkim i mobilnim kompanijama poput Oppa i Samsunga te spomenutog Ericssona.

Huawei Mate X5 Huawei iznenadio predstavljanjem svog novog preklopnog telefona

Inače, ova je kineska kompanija prošle godine od tantijema ostvarila prihode oko 560 milijuna dolara, što je više u odnosu na novac koji je platila za tantijeme u posljednje dvije godine. Razlog za to nalazi se u padu prodaje njihovih pametnih telefona, zbog čega je i svota novca koju su morali platiti nositeljima intelektualnog vlasništva i patenata manja.

Izvor: Reuters

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti