Na jubilarnom desetom forumu Global Mobile Broadband, koji se prije nekoliko dana održao u švicarskom gradu Zürichu, Huawei Wireless X Labs objavio je dokument o osam ključnih tehnologija za koje se predviđa da će njihova primjena imati značajan tržišni potencijal u trenutku kada 5G globalno zaživi.

Ova godina ostat će upamćena po globalnoj afirmaciji i prihvaćanju 5G komercijalnih proizvoda i usluga. Mreža nove generacije do sada je ostvarila veliki uspjeh zahvaljujući vrhunskom korisničkom iskustvu koje nudi, ali i ogromnom potencijalu za pokretanje i rast digitalnog gospodarstva. Očekuje se i da će 5G promovirati industrijsku digitalizaciju kroz različite scenarije. U tom smislu u Huaweijevu dokumentu izdvojeno je osam aplikacijskih domena koje su stvorene i unaprijeđene upravo zbog postojanja 5G mreže.

Primjena u aspektu B2B neophodno zahtijeva prisutnost 5G mreže kako bi se osigurala visoka propusnost, niska latencija te iznimna pouzdanost procesa. U Huaweijevu dokumentu navedeni su primjeri primjene nove tehnologije i proizvodi koji će svakako obilježiti godine pred nama:

- provjera kvalitete proizvoda (Cloud Vision i Cloud Test za pametne tvornice)

- inženjerski strojevi (Cloud Teleoperation za pametne rudnike i luke)

- cloud video za siguran prijelaz cesta i mostova

- koordinirana kontrola za pametna skladišta

- igranje videoigara u oblaku

- VR iskustvo u oblaku

- nesmetana reprodukcija 4K i 8K videa na mreži

- prijenos uživo u oblaku

"Huawei je u suradnji s partnerima i teleoperaterima istražio velik broj inovativnih 5G tehnologija za više industrija. Te su tehnologije od sada stavljene u komercijalnu upotrebu. Huawei je bio i ostat će posvećen pružanju kvalitetnih 5G veza i afirmacije digitalne modernizacije industrije. Radujemo se i budućoj suradnji sa svim dionicima s kojima ćemo zajedno graditi svjetliju budućnost", izjavio je na forumu Ritchie Peng, direktor Huawei Wireless Networka.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju