Huawei planira preuzeti primat u razvoju umjetne inteligencije

Huawei planira uložiti između 15 i 20 milijardi dolara u razvoj umjetne inteligencije.

Martina Čizmić | 07.03.2019. / 13:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineski Huawei u proteklih je nekoliko godina izrastao od gotovo nepoznatog proizvođača potrošačke elektronike u drugog proizvođača pametnih telefona na svijetu i jednog od vodećih proizvođača opreme za 5G mreže.

No, Huawei je oko bacio na još jedno područje tehnologije koje će igrati veliku ulogu u budućnosti - umjetnu inteligenciju. Od razvoja čipova s umjetnom inteligencijom za pametne telefone, do sofvera za duboko učenje i pružanje usluga u oblaku, Huawei je, barem u Aziji, postao ozbiljan konkurent Amazonu, Microsoftu i Googleu.

Svi podaci govore kako Huawei intenzivno radi na tome da postane vodeća tvrtka u svijetu u korištenju umjetne inteligencije.

U razgovoru za MIT Technology Reviews, Huaweijev glavni strateg Xu Wenwei otkrio je kako planiraju uložiti dodatna sredstva (između 15 i 20 milijardi dolara) u umjetnu inteligenciju i izgraditi cijelu paletu rješenja i proizvoda temeljenih na umjetnoj inteligenciji.

Upravo činjenica da je Huawei toliko fokusiran na razvoj novih tehnologija u različitim područjima, u kombinaciji s činjenicom da za sve što radi odgovara kineskoj vladi, neke ga države doživljavaju kao sigurnosnu prijetnju.

SAD je zabranio prodaju Huaweijevih uređaja pod izlikom potencijalne sigurnosne prijetnje. Također, financijska direktorica Meng Wanzhou uhićena je u Kanadi i čeka odluku o mogućem izručenju SAD-u zbog optužbi za špijunažu, prijevaru i krađu intelektualnog vlasništva.

Huawei (Foto: AFP) Kršenje sankcija, prijevare, krađa intelektualnog vlasništva: SAD podigao optužnicu protiv Huaweija

Huawei je odgovorio podizanjem vlastite tužbe protiv SAD-a.

Huawei (Foto: AFP) Nastavlja se političko-tehnološka sapunica: Huawei namjerava tužiti SAD?

No, čini se kako zabrane prodaje proizvoda i prigovori nekih zemalja ne diraju Huawei previše.

Svijet nam ne može okrenuti leđa jer smo najnapredniji, uvjeren je osnivač Huaweija Ren Zhengfei.

Iako ta izjava možda zvuči pretenciozno, Huaweijeva strategija razvoja umjetne inteligencije zaista im daje kompetitivnu prednost na tržištu.

Međutim, svjesni su da neće moći dalje razvijati umjetnu inteligenciju sami već će morati oformiti suradnju na svjetskoj razini s drugim tehnološkim divovima poput Googlea i Microsofta.

Čak i ako američke kompanije odbiju suradnju, u Huaweiju su uvjereni kako mogu uspjeti i bez njih.

Ako se svjetlo ugasi na zapadu, na istoku će sjati... Amerika ne predstavlja svijet. Amerika predstavlja samo dio svijeta, rekao je nedavno Ren i time najbolje opisao Huaweijevu optimističnu filozofiju koja im garantira uspjeh.

Izvor: MIT Technology Review

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti