Kršenje sankcija, prijevare, krađa intelektualnog vlasništva: SAD podigao optužnicu protiv Huaweija

Narušeni odnosi između SAD-a i Kine dodatno će se pogoršati nakon podignute optužnice protiv Huaweija i Meng Wanzhou.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.01.2019. / 12:00

Huawei (Foto: AFP) (Foto: Afp)

SAD je i služeno podigao optužnicu protiv Huaweija, njihove američke podružnice, kao i direktorice korporativnih financija Meng Wanzhou, kojoj prijeti čak 30 godina zatvora, što će dodatno pogoršati odnose između Kine i SAD-a. U više točaka optužnice Huawei se, među inim, optužuje za kršenje sankcija protiv Irana, prijevare te za krađu i poticaj krađe intelektualnog vlasništva američkog odjela T-Mobilea.

Kriminalne aktivnosti za koje je Huawei optužen počele su još prije deset godina i dosežu do samog vrha kompanije, rekao je na posebnoj konferenciji za medije direktor FBI-a Christopher A. Wray, upozorivši kako kineska kompanija predstavlja dvojaku prijetnju za SAD – gospodarsku i sigurnosnu.

Meng Wanzhou (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prema optužnici, Huawei je lagao o kršenju sankcija nametnutih Iranu – Amerikanci tvrde da su iz kineske kompanije slagali kada su banke obavijesti o prodaji svoje iranske podružnice Skycom, u čemu je najvažniju ulogu imala upravo Meng. Tako su htjeli (lažno) dokazati da poštuju sankcije, a i banke su nakon toga poslovale sa Skycomom, čime su također prekršile sankcije, iako toga njihovi čelnici nisu bili svjesni.

Poticali na krađu intelektualnog vlasništa?

Kada su u Huaweiju postali svjesni američke istrage vezane uz Skycom, počeli su s ometanjem istrage i uništavanjem dokaza, dok su sve osobe koje bi mogle svjedočiti protiv njih "povukli" u Kinu, tvrdi se u američkoj optužnici. Ovakva praksa pokazuje da Huawei ne samo da ne poštuje američke zakone već i standardu praksu globalnog poslovanja, bio je oštar prema Kinezima Wray.

Drugi dio optužnice odnosi se na navodnu krađu intelektualnog vlasništva američkog odjela T-Mobilea – riječ o slučaju iz 2012. i 2013. kada je Huawei pokušavao napraviti robota za testiranje mobilnih uređaja na kakvom je radio i T-Mobile. Prema optužnici, zaposlenici američkog odjela Huawei u Kinu su slali povjerljive i tajne informacije i fotografije robota. Jedan je zaposlenik Huaweija čak i ukrao ruku robota kako bi je fotografirao i izmjerio, da bi je sljedećeg dana vratio. Iz američkog ministarstva pravosuđa tvrde da je Huawei pokrenuo program bonusa za zaposlenike koji se dokopaju povjerljivih informacija konkurentskih kompanija.

Nakon podizanja optužnice, reagirali su i iz Huaweija, iz kojeg, naravno, negiraju sve navedene optužbe vezane te vjeruju da će i američki sud doći do istih zaključaka kako nije bilo nikakve povrede zakona, kršenja sankcija i krađe intelektualnog vlasništva.

Jako smo razočarani što je SAD odlučio podići tužbu protiv Huaweija. Nakon što je u SAD-u uhićena naša zaposlenica, gđa Meng, tražili smo suradnju i dijalog s američkim ministarstvom pravosuđa i istražnim tijelima, no zahtjev je odbijen bez ikakva objašnjenja. Optužbe za krađu poslovnih tajni koje se stavljaju na teret gđi Meng već su bile predmetom građanske tužbe u kojoj porota nije utvrdila nikakvu štetu niti zlonamjerno postupanje. Izričito odbacujemo optužbe da su tvrtka, njezine podružnice ili suradnici počinili bilo koji od prekršaja navedenih u optužnici, kao i sve što se stavlja na teret gđi Meng, a vjerujemo da će isti zaključak donijeti i američki sudovi, poručili su iz Huaweija.

Izvot: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti