Huawei želi postati vodeća kompanija na PC tržištu

Kineska kompanija prošle je godine najavila kako želi postati broj jedan na mobilnom tržištu, a slične ambicije imaju i na tržištu osobnih računala

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.06.2017. / 10:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

"Kada Huawei želi ući na neko tržište i razvijati proizvode, naš je cilj biti globalni lider na tim tržištima", rekao je u razgovoru s novinarima izvršni operativni direktor ove kompanije Wan Biao najavivši kako u sljedećih tri do pet godina žele postati lider na tržištu osobnih računala. Iste ambicije ova kompanija ima i na tržištu pametnih telefona na kojem također žele postati lideri i kroz nekoliko godina prestići trenutno nedodirljive Samsung i Apple. Ova kompanija trenutno je treći najveći mobilni proizvođač, a njihovi pametni telefoni sve su kvalitetniji i popularniji, no teško je povjerovati da bi mogli ugroziti dvojac koji već godinama dominira na ovom tržištu.


Ove ambicije utemeljene su na ulaganju na istraživanje i razvoj te na inovacijama, u čemu se Huawei već dokazao, dodao je Baio, a ako zaista žele dominirati tržištem osobnih računala pred njima je težak put i kompanije poput HP-a, Lenova, Della, Applea, Acera i drugih koje trenutno predvode PC tržište. Prvi korak na tom dugom i ambicioznom putu napravili su predstavljanjem novih modela MateBook prijenosnih računala – MateBook X, D i E, no tajvanski mediji napominju kako je prva generacija MateBooka predstavljena prošle godine, unatoč planovima kompanije od dva milijuna prodanih primjeraka, prodana u samo oko 700 tisuća komada.


Baio kaže kako su na tržištu prijenosnih računala neke tehnologije slične kao i na pametnim telefonima, a s razvojem umjetne inteligencije, virtualne stvarnosti i proširene stvarnosti, šanse za uspjeh jakih inovativnih kompanija samo će rasti.


Dugoročni cilj Hauweija je stvoriti jedan ekosustav proizvoda koji, osim pametnih telefona i računala, uključuje i pametne satove, routere i možda druge proizvode te je upravo povezanost svih proizvoda jedna od najbitnijih stvari Huaweijeve strategije, napomenuo je izvršni operativni direktor ove kompanije.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti