Huaweiev šef poručio: Američka ograničenja naša su nova normala

Huawei je počeo ulagati i u sektor električnih vozila i u zelene tehnologije, otprilike baš u vrijeme kada su sankcije stupile na snagu.

Hina | 30.12.2022. / 11:28

Huawei (Foto: Huawei)

 Kineski tehnološki div Huawei Technologies očekuje stabilizaciju prihoda u ovoj godini, signalizirajući prilagodbu američkim sankcijama koje su zadale težak udarac njegovom poslovanju u 2021. godini.

Prihod bi u ovoj godini trebao iznositi 636,9 milijardi juana (91,53 milijarde dolara), objavio je rotirajući predsjednik Eric Xu u novogodišnjem pismu, što bi značilo da će se zadržati na prošlogodišnjoj razini.

U 2021. bio je pao za 30 posto, odražavajući utjecaj američkih sankcija.

Bazna stanica SAD zabranio opremu kineskih telekom kompanija zbog rizika za nacionalnu sigurnost

Američka ograničenja naša su nova normala, poslovanje se normaliziralo, napisao je Xu u pismu radnicima i medijima, ne spominjući dobit.

Tvrtka obično objavljuje godišnje poslovno izvješće u prvom tromjesečju sljedeće godine.

Prihodi u 2022. i dalje su znatno ispod onih rekordnih iz 2019. od 122 milijarde dolara, kada je kompanija bila na vrhuncu kao najveći globalni dobavljač pametnih telefona Android.

SAD je u 2019., za predsjedničkog mandata Donalda Trumpa, uvrstio Huawei na 'crnu listu', pozivajući se nacionalnu sigurnost. To znači njegovi novi pametni telefoni ne mogu koristiti Alphabetov operativni sustav Android, tumači Reuters.

Sankcije su izazvale nagli pad prodaje Huaweijevih mobitela, a kompaniji su blokirale i pristup ključnim komponentama, koje su joj trebale omogućiti projektiranje vlastitih procesora za pametne telefone.

William Tian Huawei na IFA 2022: Fokusirani smo na inovacije i pomicanje tehnoloških granica

Pad prihoda od prodaje mobitela nadoknadili su u segmentima mrežne opreme i računalstva u oblaku.

Huawei je počeo ulagati i u sektor električnih vozila i u zelene tehnologije, otprilike baš u vrijeme kada su sankcije stupile na snagu.

Makrookruženje je možda obilježeno neizvjesnošću, ali definitivno je sigurno da put u budućnost vodi preko digitalizacije i dekarbonizacije, naveo je čelnik kineskog diva u novogodišnjem pismu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti