Huaweijev Kirin 980 donosi revoluciju u mobilnu tehnologiju

Huawei je predstavio Kirin 980, prvi komercijalni čip proizveden 7 nm tehnologijom.

Martina Čizmić | 02.09.2018. / 11:19

Richard Yu s Kirin 980 čipom (Foto: Messe Berlin) (Foto: Messe Berlin)

Huawei je na ovogodišnjoj IFA-i iskoristio priliku i održao zanimljivo predavanje naslovljeno:„Ultimativna snaga mobilne umjetne inteligencije“. Richard Yu, CEO Huawei Consumer Business Grupe, predstavio je tom prilikom Kirin 980, komercijalni čip koji će donijeti pravu evoluciju u svijet mobilnih tehnologija umjetne inteligencije. Kao prvi svjetski SoC proizveden TSMC-ovim 7 nm procesom, Kirin 980 kombinira najbolje performanse, efikasnost, povezivost te snagu umjetne inteligencije.

Prošle smo godine pokazali potencijal implementacije AI-ja na uređajima s Kirin 970 SoC-ovima, a ove smo godine pažljivo dizajnirali SoC koji donosi ne samo prednosti umjetne inteligencije, nego i performanse koje će omogućiti lako savladavanje bilo kakvih zadataka, istaknuo je Yu. Opremljen najnovijim i dosad najbržim procesorom, vrhunskom grafikom te čak dva AI procesora, Kirin 980 je izuzetan čip koji će omogućiti korištenje sljedeće generacije aplikacija za produktivnost, ali i zabavu.

Tehnologija TSMC 7 nm omogućava Kirinu 980 da u 1 cm² upakira 6,9 milijardi tranzistora što je povećanje od 1,6 puta u odnosu na prošlu generaciju, pojačanje performansi od 20 % i povećanje efikasnosti od 40 %.

Kirin 980 je i prvi SoC koji ima ugrađene Cortex-A76 jezgre koje su 75 posto snažnije te 58 posto efikasnije od prošle generacije. Kirin CPU sistem koristi inteligentni Flex-scheduling mehanizam koji pruža arhitekturu energetske efikasnosti na tri različite razine koja se sastoji od dvije super velike jezgre bazirane na Cortex-A76, dvije velike jezgre bazirane na Cortex-A76 i četiri manje koje se baziraju na Cortex-A55. Ovo rješenje tako omogućuje dodjeljivanje visoko zahtjevnih zadataka jezgrama koje omogućuju visoke performanse, dok se visoko efikasne jezgre brinu o obavljanju svakodnevnih, lakših zadataka što garantira bolje rezultate kada je u pitanju potrošnja energije. Kako Kirin 980 ima viši radni takt, aplikacije će se otvarati brže, multitasking će biti ugodniji, a generalno korištenje uređaja bit će mnogo lakše.

Zadnjih godina grafika u mobilnim igrama postaje sve sofisticiranija, a Huawei je u Kirin 980 odlučio integrirati Mali-G76 grafički procesor koji garantira najbolje gaming iskustvo. Mali-G76 svoju će premijeru tako imati u Kirinu 980, a snaga procesuiranja mu je 46 posto bolja od prošle generacije dok je potrošnja energije poboljšana za čak 178 posto. Ovaj grafički procesor također sadrži inovativnu tehnologiju koja povećava radni takt, a koristi AI kako bi identificirala zadatke za koje je procesoru potrebno više snage te tim zadacima dodijelila više resursa, a na kraju sve kako bi se osiguralo optimalne performanse.

Richard Yu s Kirin 980 čipom (Foto: Messe Berlin) (Foto: Messe Berlin)

Snaga „dvostrukog mozga“

Posljednji Kirin SoC prezentira novu eru umjetne inteligencije na uređajima. Dvostruki NPU na Kirinu 980 poboljšava AI iskustvo na uređajima s većom procesorskom snagom i inteligencijom. Sinergija između dvostrukog NPU-a rezultira s inovativnim mogućnostima kao što je prepoznavanje fotografija – Kirin 980 može prepoznati čak 4600 fotografija u minuti što je poboljšanje od 120 posto naspram Kirina 970 pokazujući na taj način kako je Huawei tržišni lider kada je u pitanju implementacija AI-ja na uređaje. Također, Kirin 980 osigurava i podršku za AI framework poput Caffeea, Tensorflowa i Tensorflow Litea, a omogućeni su i alati koji pojednostavljuju probleme s kojima se AI inženjeri susreću, te je na taj način olakšan put developerima za korištenje naprednih mogućnosti koje omogućuju dva NPU-a.

ISP s novim značajkama

Huawei je u ovaj SoC uspješno integrirao četvrtu generaciju ISP-a (Image Signal Processora). Osim povećanja količine podataka koju procesor može obraditi od 46 posto, novi ISP omogućuje i bolju podršku za konfiguracije koje sadrže više od jedne kamere, a tu je i nova HDR tehnologija koja brine o kontrastu istaknutih objekata na pojedinim dijelovima fotografije. Tu je i inovativno rješenje koje rješava šum na fotografijama te ga korištenjem ovog modula u SoC-u uspješno uklanja što rezultira boljom kvalitetom fotografija u uvjetima slabije osvijetljenosti. ISP omogućuje i praćenje pokreta. Kada korisnik pokušava fotografirati osobu koja se kreće ISP je u stanju prepoznati subjekt s preciznošću od 97,4 posto, rješavajući na taj način i one situacije s kojima su u prošlosti kamere imale problema.

Porast značaja videa na društvenim mrežama donio je i veću potražnju za mogućnostima u ovom segmentu, a Kirin 980 stavlja naglasak na novu i poboljšanu mogućnost snimanja videa s 33 posto manjim odlaganjem.

Kako bi omogućili najbolju povezivost korisnicima uređaja pogonjenim Kirinom 980, Huawei je po prvi put integrirao modem koji ima podršku za LTE Cat.21 s najvećim download brzinama od 1,4 Gbps. Kirin 980 podržava i istovremeno korištenje više mreža (carrier aggregation) tako da korisnici i dalje mogu uživati u visokim internetskim brzinama bez obzira na svoju lokaciju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti