HUB385 prelazi u ruke Rent24: Nastavljamo s "coworkingom", širenjem, a u planu je i "coliving"

U osnovi se ne mijenja ništa previše za postojeće članove, ali svakako će biti nešto novoga po pitanju sadržaja, otkriva za Zimo direktor Ante Magzan.

Martina Čizmić | 27.10.2018. / 11:33

HUB385 (Foto: HUB385) (Foto: HUB385)

HUB385, jedan od poznatijih coworking prostora u Zagrebu dobio je novog vlasnika. Radi se o njemčkom Rent24 koji slovi kao jedan od svjetskih tržišnih lidera coworkinga i colivinga, a trenutno ima više od 50 lokacija na tri kontinenta.

Rent24 postao je većinski vlasnik hrvatske tvrtke Nest01 koja vodi HUB385, najpoznatiji coworking prostor u Hrvatskoj.

Nažalost, sam iznos investicije nije javna informacija, no ono što jest je da Rent24 ovom investicijom postaje većinski tj. 70% vlasnik, dok mi zadržavamo 30% i upravljanje kompanijom. Investicija je namijenjena učvršćivanju naše pozicije tržišnog lidera, povećanju kvalitete usluga te povećanju kapaciteta i širenju postojećeg coworking biznisa, a razmatramo i neke nove poslovne modele poput colivinga, otkrio je u razgovoru za Zimo direktor i jedan od osnivača HUB385, Ante Magzan.

Ulazak na hrvatsko tržište tvrtke Rent24 nije bio vođen samo poslovnom prilikom već i, pomalo osobnim motivom. Naime, izvršni direktor je bivši košarkaš, Robert Bukvić, čija obitelj potječe iz Hrvatske.

Tehnološka scena u Hrvatskoj vrlo je živa. Hrvatske tvrtke rade za globalne igrače, a tehnološko obrazovanje jako je dobro razvijeno – vidimo velik potencijal koji bi Hrvatsku mogao svrstati u ponajbolje europske tech-hubove, ističe Bukvić.

Na pitanje, što je privuklo Rent24 upravo HUB385, Magzan odgovara: U ovom konkretnom slučaju je pretpostavljam presudilo to da smo u relativno kratkom periodu uspjeli od nule stvoriti moderan i uspješan brand s hrpom super ljudi, događanja i pozitivne energije koja je prisutna od samog starta. Ekipa iz Rent24 je to valjda prepoznala, nekako smo kliknuli na prvu, i to je bilo to.

Iako će HUB385 promijeniti vlasnika, ističu kako se za njihove stanare ništa bitno neće promijeniti.

U osnovi se ne mijenja ništa previše za postojeće članove, ali svakako će biti nešto novoga po pitanju sadržaja u našem konferencijskom prostoru, raznih novih edukacija, još zanimljivijih i internacionalnijih događanja, ali i povećanje kvalitete naše usluge, kapaciteta prostora i sl. Nešto od toga će se vidjeti već vrlo skoro, a nešto tijekom iduće godine..., zagonetan je Magzan.

Podsjetimo, HUB385, centar za inovacije i coworking prostor površine preko 2.000 kvadratnih metara nalazi se u samom centru Zagreba, na Trešnjevci. Osnovali su ga Ivana Šoljan, Ante Magzan i Ivica Mudrinić, a u dvije godine postojanja postao je glavno mjesto okupljanja startup i poduzetničke zajednice, kao i mjesto za održavanje edukacijskih radionica i poslovnih evenata.

U prostorima HUB385 izrasli su neki danas već dobro poznati startupovi pa se prirodno nametnulo pitanje - koji im je "najbolji"?

Pa nije to baš tako lako reći. Kao da pitate nekoga koje mu je najbolje/najdraže dijete. Ali s nekima od njih smo od samog početka, kao na primjer sa Include, Ivana Mrvoša koji nam je došao kao super klinac sa zanimljivim proizvodom i idejom, a koji sada, nakon par godina i jedne crowdfunding investicije, izvozi svoje pametne klupe na 40 svjetskih tržišta. Ili Funderbeam, estonski startup koji je svoj dom pronašao kod nas, a koji nam je omogućio već nekoliko vrlo uspješnih crowdfunding kampanja za hrvatske startupe, uključujući i onu za Include. Ili Repsly koji su jedni od naših prvih stanara i zapravo su se uselili prije nego je prostor bio gotov. Tu je i Smart Lumies koji su u nekoj malo ranijoj fazi svog poduzetničko-inovatorskog puta ali vjerujem da će vrlo skoro postati i veliki i uspješni.. ali ima ih još puno i sve ih volimo, kaže Magzan.

Ulazak Rent24 startupima će pružiti nove pogodnosti, ali i omogućiti da se ostvare originalni planovi osnivača, a to je širenje i izvan granica Hrvatske.

Na širenju radimo već neko vrijeme a sad ćemo sve skupa samo još malo ubrzati. Osim širenja na domaćem tržištu, ideja je omogućiti hrvatskim startupima korištenje Rent24 prostora po cijelom svijetu, kao i omogućiti drugim Rent24 korisnicima dolazak u Hrvatsku. Jednako kao što vjerujemo da je coworking jedan od bitnijih elemenata u građenju uspješnog i inovativnog digitalnog društva, vjerujemo i da razmjena znanja i iskustava unutar Rent24 globalnog networka može donijeti dosta dobroga domaćim startupima i digitalnim poduzetnicima, a prije svega im olakšati izlazak na svjetska tržišta, ističe na kraju razgovora Magzan.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti