Oko dva milijuna muslimana polazi u nedjelju na veliko godišnje hodočašće u Meku koje sve više poprima visokotehnološku dimenziju sa sve brojnijim aplikacijama za pomoć vjernicima.

Hadž, jedan od pet stupova islama, događa se u vrijeme kada Saudijska Arabija, ultrakonzervativna monarhija, doživljava neviđene promjene. Tako je u lipnju ženama dopušteno polaganje vozačkog ispita, ali vlast istodobno pokazuje veliko nerazumijevanje za bilo kakve disidentske istupe.

Gotovo 1,7 milijuna hodočasnika već je stiglo s četiriju strana svijeta, pokazuju službeni podatci objavljeni u četvrtak. Kako bi im se olakšalo sudjelovanje u tom događaju golemih razmjera, hodočasnici na svojim mobitelima imaju sve veći broj aplikacija na svjetskim jezicima.

Obredi počinju u nedjelju i traju do petka, a očekuju se temperature veće od 40 Celzijevih stupnjeva.

Za hodočasnike je Ćaba, kockasta građevina u sredini velike džamije u Meki, najsvetiji dio svetišta.

Za svakog muslimana je najveći san u životu vidjeti Ćabu i moliti za sebe i za sve muslimanske vjernike, rekla je za AFP četrdesetogodišnja Senegalka koja živi u Amsterdamu.

Vjernici kruže oko Ćabe kako bi izvršili obred poznat kao Tawaf prije nego pođu u dolinu Minu i počnu uspon na goru Arafat, istočno od Meke, što je vrhunac hadža.

Ove godine su vlasti pokrenule inicijativu "pametni hadž", s aplikacijama koje pomažu vjernicima snalaženje u prostoru i u dobivanju hitne medicinske pomoći od saudijskog Crvenog polumjeseca.

Vlasti pak zahvaljujući aplikaciji mogu locirati hodočasnike.

Ministarstvo za hodočašće nudi i aplikaciju "Manasikana" ("Naš obred") koje osigurava prijevod za vjernike koji ne govore arapski i engleski.

Tijekom hadža, koji je velik logistički izazov, od 1987. dogodilo se nekoliko tragedija u kojima su stotine ljudi poginule u stampedima i u sukobima saudijske policije i iranskih hodočasnika koji su prosvjedovali protiv Sjedinjenih Država i Izraela.

U studiji koju je objavio američki istraživački institut Pew Center procjenjuje se da će broj muslimana u svijetu s 1,8 milijarda u 2015. narasti na tri milijarde do 2060., što je rast od 70 posto.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju