I kratak boravak u najzagađenijim gradovima izaziva porast biomarkera srčanih bolesti

I ranija istraživanja povezivala su dugoročnu izloženost zagađenju zraka sa srčanim bolestima i prijevremenom smrti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.12.2019. / 13:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zagađenje zraka često se povezivalo s povećanim rizikom za srčane bolesti, no "prirodni eksperiment" koji obuhvaća putnike u gradove zagađenije od onih u kojima žive može dati odgovor na pitanje kako zagađenje može naškoditi zdravlju krvožilnog sustava, kažu znanstvenici.

Kod 26 zdravih mladih osoba iz Los Angelesa znanstvenici su mjerili u krvi tvari koji su rezultat zagađenja, kao i bjelančevine povezane s rizikom od srčanih bolesti prije i nakon putovanja u Peking na ljetni studijski program.

Tijekom šest do osam tjedana u kineskom glavnom gradu metaboliti zagađenja u uzorcima urina ispitanika porasli su zajedno s pokazateljima upale u krvi i pokazateljima nakupljanja arterijskog plaka, napisali su autori studije u časopisu Circulation.

Ti rezultati osnažuju dokaze da se ono što se u pogledu razvoja srčanih bolesti uočilo kod životinja, događa i kod ljudi, kaže Erika Garcia, znanstvenica sa Sveučilišta Južne Kalifornije u Los Angelesu, koja se bavi utjecajem okoliša na zdravlje i koja nije sudjelovala u istraživanju.

Zagađenje zraka ozbiljni je javnozdravstveni problem u Kini, gdje nepovoljno utječe na zdravlje srca njezinih 1,4 milijarde stanovnika, kažu autori istraživanja.

Prošla istraživanja povezivala su dugoročnu izloženost zagađenju zraka sa srčanim bolestima i prijevremenom smrti, napisali su. Istraživanja kod životinja također su povezivala zagađenje česticama u zrako s aterosklerozom, odnosno zadebljavanjem stijenki krvnih žila zbog nakupljanja plakova.

Učinci izlaganja ljudi zagađenju zraka na kraće vrijeme nisu do sada bili proučavani.

Kako bi vidjeli utječe li i kratkotrajna promjena okoliša i odlazak u zagađenije okruženje na tzv. biomarkere koji su povezani s rizicima za srčane bolesti, znanstvenici su obuhvatili studente koji su sudjelovali u programima razmjene između kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu (UCLA) i pekinškog sveučilišta.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 26 nepušača, zdravih studenata s UCLA prosječno starih 24 godine, koji su proveli u Pekingu deset tjedana u 2014. i 2015.

Uzorci urina i krvi prikupljeni su oko tjedan dana prije nego što su studenti napustili Los Angeles, šest do osam tjedana nakon dolaska u Peking i četiri do sedam tjedana nakon povratka u Los Angeles.

Za vrijeme njihova boravka u Pekingu zagađenje u tom zraku bilo je 371 posto veće nego u Los Angelesu. Uzorci njihova urina pokazali su da je koncentracija čestica koje ukazuju na utjecaj zagađenja porasla 176 do 800 posto u odnosu na onu dok su bili u Los Angelesu, pokazalo je istraživanje.

Aktivnost enzima koje potiče zdravi kolesterol, tzv. HDL bila je usporena dok su bili u Pekingu iako su razine HDL-a kod njih bile nepromijenjene, navodi se u istraživanju. Fibrinogen, pokazatelj upale u krvi porastao je gotovo 50 posto a C-reaktivni protein (CRP), drugi pokazatelj upale gotovo se udvostručio dok su studenti bili u inozemstvu. Markeri oksidacije masnoća u krvi koje pridonose nakupljanju plakova također su porasli.

Do šestog tjedna boravka u Pekingu čestice zagađenja u zraku imale su već značajni utjecaj na biomarkere za srčane bolesti i za razvoj ateroskleroze koji su kod ispitanika aktivirani, kazao je dr. Jesus Araujo, kardiolog s medicinskog fakulteta David Geffen na UCLA i voditelj studije.

Sada možemo imati pojam o tome kad će osoba biti pogođena povećanim izlaganjem zagađenju umjesto da čekamo mjesece ili godine - kada trajna šteta već nastane, kazao je.

Pokazatelji izloženosti zagađenju u Pekingu uvelike su se povukli nakon što su se studenti vratili u Los Angeles, no još uvijek nije jasno povećavaju li kratkotrajni boravci u mjestima s visokim stupnjem zagađenja zraka rizik od razvoja kroničnih kardiovaskularnih bolesti, naveli su autori studije.

Araujo savjetuje da putnici u zagađene zemlje poput Indije ili Kine možda trebaju razmisliti o tome da ostanu u zatvorenim prostorima, koriste pročišćivače zraka i izbjegavaju fizičku aktivnost vani.

(Hina)  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti