I Njemačka optužuje Rusiju za kibernetičke napade

Njemačka vlada ima "puno povjerenje" u britansku i nizozemsku vladu, koje su dan ranije optužile Rusiju da ih je na isti način napala.

Martina Čizmić | 05.10.2018. / 17:49

Haker (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Njemačka vlada optužila je u petak Rusiju da je odgovorna za masovne kibernetičke napade na njemačke mete počinjene prošle godine, na tragu sličnih optužbi Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Nizozemske.

Savezna vlada vjeruje da je gotovo izvjesno da se iza kampanje APT28 nalazi ruska vojnoobavještajna agencija GRU, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Seibert.

Berlin sumnjiči da je ta kibernetička špijunska skupina povezana s GRU-om odgovorna za kibernetičke napade na Bundestag te podatkovnu mrežu savezne vlade 2015. godine.

Ta procjena temelji se na našim vlastitim jako dobrim činjenicama i izvorima, rekao je Seibert.

Njemačka vlada ima "puno povjerenje" u britansku i nizozemsku vladu, koje su dan ranije optužile Rusiju da ih je na isti način napala.

Snažno osuđujemo takve napade na međunarodne organizacije i sustave naših saveznika. I pozivamo Rusiju da poštuje svoje obveze i suzdrži se od takvih djela, poručio je.

SAD, Britanija i Nizozemska napale su u četvrtak Rusiju optuživši je da je njezina služba GRU hakirala mreže zapadnih istražnih vlasti.

Meta je navodno bila Organizacija za zabranu kemijskog oružja sa sjedištem u Nizozemskoj tijekom istrage o trovanju bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja koje je izazvalo skandal u Britaniji ranije ove godine.

Kao meta spominje se i istraga o rušenju malezijskog zrakoplova iznad istočne Ukrajine 2014., a također vlasti za borbu protiv dopinga nakon optužbi da su ruski sportaši masovno uzimati nedopuštene supstance.

Britanija je objavila popis hakerskih skupina za koje tvrdi da su gotovo sigurno djelovale pod vodstvom GRU-a, uključujući APT28.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti