I tinejdžeri su zabrinuti zbog svoje ovisnosti o pametnim telefonima

Problema su svjesni i roditelji koji u 65 posto slučajeva smatraju da njihovo dijete provodi previše vremena uz pametni telefon.

Martina Čizmić | 23.08.2018. / 14:28

Tinejdžeri na pametnom telefonu (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Roditelji nisu jedini koji se brinu zbog ovisnosti svoje djece o pametnim telefonima. Čini se kako su i sami tinejdžeri svjesni koliko ta ovisnost može negativno utjecati na njihov život.

Naime, istraživanje koje je proveo američki Pew Research Center pokazalo je kako je više od polovice tinejdžera zabrinuto zbog toga što provodi previše vremena na svojim pametnim telefonima, a isto toliko ih je već poduzelo određene radnje kako bi smanjilo svoju ovisnost o tim uređajima.

Čak 90 posto tinejdžera smatra da je ovisnost o internetu (i pametnim telefonima) problem među njihovim vršnjacima. Tome ide u prilog i podatak da 44 posto tinejdžera odmah nakon buđenja poseže za svojim pametnim telefonom, a njih 57 posto ima potrebu odmah odgovoriti na poruke koje su dobili od prijatelja.

Problemi se javljaju i kad tinejdžeri ostanu bez svojih pametnih telefona. Tako mnogi odmah osjećaju nervozu i anksioznost, četvrtina se osjeća usamljeno i uznemireno.

Zanimljivo, djevojke su, čini se, ovisnije o pametnim telefonima od mladića, jer češće ističu da se osjećaju usamljeno i nemirno bez telefona. No, istovremeno, mladići će provesti previše vremena igrajući videoigre.

Problema su svjesni i roditelji koji u 65 posto slučajeva smatraju da njihovo dijete provodi previše vremena uz pametni telefon. Zbog toga njih 57 posto pokušava ograničiti kada i koliko često njihovo dijete može koristiti pametni telefon.

Da je ovisnost o pametnim telefonima ozbiljan problem, govori i činjenica kako su velike tehnološke kompanije poput Facebooka, Applea i Googlea već poduzele određene mjere kako bi smanjile vrijeme koje korisnici provode za mobilnim uređajem. Tako Apple i Google razvijaju aplikaciju koja korisnike obavještava o vremenu provedenom na pametnom telefonu, a Facebook je nedavno predstavio opciju koja korisnicima te društvene mreže i Instagrama pokušava pomoći da ublaže svoju ovisnost.

Izvor: PEW

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti