Na Appleovoj konferenciji WWDC koja je otvorena jučer, ova je kompanija predstavila brojne (softverske) novitete koji uskoro stižu na njihove telefone, tablete, računala, satove i Apple TV. Korisnicima su najzanimljivije nove opcije koje uskoro stižu na iPhone i iPad, a nova generacija mobilnog operativnog sustava (iOS 12) bit će dostupna za sve uređaje koji su predstavljeni od 2013. godine, znači od iPhonea 5S i tableta predstavljenih te godine.

Iako novi iOS ne donosi nikakve spektakularne novosti, korisnici bi trebali biti zadovoljni poboljšanjem performansi – prilikom lansiranja aplikacija brži je 40 posto u odnosu na prethodnu verziju, kamera je brža 70, a tipkovnica 50 posto, a na novoj verziji mobilnog operativnog sustava mobilni uređaji trebali bi raditi bolje i brže pod maksimalnim opterećenjem procesora.

Među zanimljivijim novitetima koje donosi novi iOS treba spomenuti promjene u aplikaciji Foto koje donose bolje mogućnosti i prijedloge pretraživanja, a telefon će predlagati filtere i efekte koji se mogu primijeniti na fotografije.

Apple (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Velika su novost za one koji često koriste FaceTime grupni videopozivi te će, kada iOS 12 postane dostupan svima, u jednom videorazgovoru moći sudjelovati čak 32 osobe – pri čemu će se okvir osoba koje u tom trenutku pričaju povećati na ekranu i smanjiti kada prestanu govoriti. Ova opcija bit će dostupna za mobilne uređaje i Appleova računala.

Opcija praćenja vremena koje korisnici provode s telefonom (nešto slično nedavno je predstavio Google) također je dostupna s novim softverom – osim što će korisnici moći vidjeti koliko vremena koriste određene aplikacije, moći će postaviti ograničenje za korištenje pojedinačnih aplikacija. Kada se prekorači ograničenje koje su korisnici sami postavili, dobit će poruku o isteku vremena, no naravno, ako žele, moći nastaviti koristiti aplikacije i dalje.

Apple je promijenio i način primanja obavijesti – one će se sada moći grupirati ovisno o aplikacijama (grupirat će se više obavijesti iste aplikacije te neće trebati brisati svaku obavijesti posebno, već će se moći izbrisati sve grupirane obavijesti odjednom). Također, korisnici će sada imati veću kontrolu nad aplikacijama koje će slati obavijesti koje će se pojavljivati na početnom ekranu, odnosno koje će se prikazivati samo u centru za obavijesti.

Što se ostalih noviteta tiče, treba još spomenuti i aplikaciju proširene stvarnosti koja omogućuje mjerenje predmeta koje gledate kroz kameru iPhonea, veću integraciju glasovnog asistenta Siri, kao i mogućnost postavljanja kratica za obavljanje brzih akacija s ovim asistentom, a CarPlay će uskoro podržavati Googleove karte i Waze.

Izvor: Mashable
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju