Na Facebook i Instagram stiže opcija koja će vam otkriti koliko ste ovisni o tim mrežama

Uskoro ćete moći vidjeti koliko vremena provodite na mobilnim uređajima pregledavajući Facebook i Instagram.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.08.2018. / 14:51

Facebook (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Koliko vam se puta dogodilo da ste samo na kratko htjeli nešto provjeriti na Facebooku ili Instagramu, a na kraju ste se zadržali sat ili dva pregledavajući objave, fotografije i videozapise na ovim mrežama? To, naravno, nije slučajno jer su bivši zaposlenici tih kompanija više puta naglasili kako su općenito društvene mreže namjerno dizajnirane kako bi korisnici postali ovisni o njima i sadržaju koji se prikazuje te kako bi konstantno "skrolali" prema dolje i pregledavali novi, često nevažan sadržaj.

Mark Zuckerberg nedavno je najavio kako želi da, umjesto pasivnog provođenja vremena i besmislenog skrolanja, korisnici vrijeme na Facebooku i Instagramu provode kvalitetnije, odnosno da im se što više prikazuje zanimljiv i koristan sadržaj te da provode vrijeme u komunikaciji s prijateljima i obitelji.

Pored promjena algoritma i borbe s lažnim vijestima, jedan od načina na koji ekipa iz kompanije želi korisnicima omogućiti kvalitetnije korištenje njihovih platformi jest omogućivši im praćenje vremena koje provode na Facebooku i Instagramu.

Facebook (Foto: Facebook) (Foto: Facebook)

Tako su jučer najavili nove alate koji će uskoro biti dostupni na mobilnim aplikacijama tih dviju mreža i korisnicima će pružiti uvid o vremenu koje su potrošili na tim platformama (pretpostavilja se kako će se velik broj ljudi iznenaditi, odnosno šokirati kada vidi koliko puta dnevno pogleda Facebook i koliko vremena troše na njemu), a moći će postaviti ograničenja, tj. alarm koji će ih podsjetiti kada su proveli previše vremena na Fejsu i Instagramu – korisnici će sami odrediti kolika je ta vremenska granica.

Još jedna novost koju donose ti alati jest i brz i jednostavan pristup opciji isključenja primanja obavijesti s tih mreža kako bi se korisnici tijekom tog vremena mogli koncentrirati na posao, učenje i slično, bez konstantnog ometanja poruka s mobitela.

U objavi za javnost iz Zuckerbergove kompanije kažu kako je njihova dužnost otvoreno govoriti o načinu na koje vrijeme provedeno na mreži utječe na ljude, a novi alati koji će uskoro postati dostupni korisnicima pametnih telefona koji rade na Androidu te korisnicima Appleovih telefona samo su važan prvi korak u tom smjeru te će i u budućnosti nastaviti u istom smjeru.

Izvor: Facebook

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti