IBM sve bliže stvaranju kvantnog računala

IBM je objavio kako je napravio glavni korak u stvaranju praktičnog, sveobuhvatnog kvantnog računala. Kvantno računalo bilo bi brže od bilo kojeg superračunala koje postoji danas.

Zimo Zimo Matija Zlatarek | 28.02.2012. / 10:46

IBM sve bliže stvaranju kvantnog računala

IBM je objavio kako je napravio glavni korak u stvaranju praktičnog, sveobuhvatnog kvantnog računala. Kvantno računalo, koje je za mnoge znanstvenike pomalo bajkovit pojam, teoretski je stroj koji se oslanja na najmanja atomska svojstva i osobine kako bi riješio problem koji mu je zadan. Takav stroj bio bi brži od bilo kojeg superračunala koje danas postoji.

Znanstvenici u IBM istraživačkom centru u Yorktown Heights, NY, izjavili su kako će njihovo rješenje za kvantno računalo utjecati na temelje kvantne mehanike materije, te da će prava kvantna računala koja bi mogla raditi milijune izračuna odjednom, mogla biti izgrađena u sljedećem desetljeću. Iznimno višezadaćni uređaji imati će velike implikacije na područja poput enkripcije podataka, prenosi Venture Beat.

Neki od napretka u stvaranju kvantnih računala su zapanjujući. Prošli tjedan, australski i američki fizičari sa sveučilišta Purdue i New South Wales izvijestili su kako su napravili tranzistor od jednog atoma fosfora ugrađenog u kristal silicija. U ovom trenutku, IBM može staviti pet prototipova kvantnih bitova na čip, ali s vremenom se taj broj može povećati i do milijuna kvantnih bitova na čipu.

Znanstvenici su uspjeli smanjiti broj pogrešaka u osnovnim izračunima zadržavajući integritet kvantno-mehaničkih svojstava kvantnih bitova, koji su zapravo osnovne jedinice za prijenos informacija unutar kvantnih računala.  Kvantni bitovi omogućuju kvantnom računalu istovremeni rad na vrlo velikom broju problema, dok je kod stolnog računala broj istovremenih obrada ograničen. Jedno 250-kvantno-bitno stanje sadrži više bitova podataka nego što postoji čestica u svemiru.

Budući da IBM stvara supravodne kvantne bitove pomoću utvrđene tehnike za proizvodnju silicijskih čipova, postoji potencijal da kvantna računala krenu u serijsku proizvodnju u tisućama milijuna uređaja. Uz to, nova računala mogla bi se koristiti za pretraživanje nestrukturiranih baza podataka kao što je video. „Navedena dostignuća u radu na kvantnom računalu pokazuju kako taj rad više nije samo znanstveni eksperiment, već da je vrijeme za početak stvaranja novih sustava temeljenih na znanosti koja će računalstvo podići na sasvim novu razinu“, izjavio je Matthias Steffen, voditelj eksperimentalne grupe Quantum Computing.

Više o principu rada kvantnog računala možete pročitati ovdje.

(Photo via popsci)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti