Ideja koja je nastala drugdje, a ljubav ju je dovela u Zadar

Od Makedonije, preko Slovenije do Zadra. Ova kulinarska priča sve je samo ne obična.

Zimo Zimo | 16.10.2023. / 08:03

Startaj Hrvatska 2023_Best of 2. epizode_Tabay
Startaj Hrvatska 2023_Best of 2. epizode_Tabay (Foto: Nova Studio)

 Braća Tomislav i Marko iz Makedonije, zajedno s Tomislavovom suprugom Ivom u drugoj epizodi društveno odgovornog projekta 'Startaj Hrvatska' predstavili su svoj proizvod 'Tabay' - mesne delicije pripremljene popularnom metodom sous vide, uz najistančanije okuse umaka koje sami pripremaju od vrhunskih namirnica i začina.
Rad i međusobno podržavanje ovog dinamičnog tria, otvorilo im je vrata u projektu 'Startaj Hrvatska' i omogućilo da čak 4 tone svog mesnog proizvoda plasiraju na police velikog trgovačkog lanca SPAR Hrvatska.

Oduvijek smo se motali u kuhinji, uvijek se nešto eksperimentiralo, probavalo se, bili smo kreativni. Iz Makedonije smo otišli u svijet. Htjeli smo raditi nešto kreativno, da se uvijek možemo igrati s okusima i hranom i usrećivati ljude, jer hrana izaziva sreću, istaknula su braća koja su se usudila oblikovati budućnost po svojoj mjeri, pa se sada njihovi marinirani mesni proizvodi natječu za hit proizvod 2023.

Odrastajući u Makedoniji, Tomislav i Marko bolju budućnost odlučili su potražiti u Sloveniji, gdje su se i odvijali njihovi prvi kulinarski uspjesi.

Četiri godine sam već živio u Ljubljani i kao stariji brat morao sam se pobrinuti za Marka, ispričao je Tomislav. Kad su izučili zanat, dogovorili su se da će se zajedno okušati u poduzetničkim vodama. Iako je uživao u poslu u Sloveniji, potpunu je sreću Tomislav ipak pronašao malo južnije, u Hrvatskoj.

Startaj Hrvatska 2023_Best of 2. epizode_Tabay Startaj Hrvatska 2023_Best of 2. epizode_Tabay (Foto: Nova Studio)

Ljubav je razlog ove priče. Moja žena je iz Zadra. Ideja Tabay tvornice bila je planirana negdje drugdje, ali kako je ljubav pronašla svoj put, dovela me u Zadar, ispričao je Tomislav koji je suprugu upoznao na internetskoj stranici za upoznavanje, a nije im trebalo dugo da shvate kako su jedno za drugo.

Svojom je hranom Tomislav oborio s nogu moje roditelje, ističe Iva dok govori o tome kako je njihov odnos sve više prerastao u ozbiljnu vezu, ali i poslovno partnerstvo. Jedno obiteljsko okupljanje s Ivinim roditeljima pokazalo se kao pun pogodak. Nakon što je „oborio s nogu“ njezinu obitelj, Tomislav je pokrenuo 'Tabay' u Zadru.

Iako su na audiciju prijavili samo umake, što je bila početna ideja ovog tria, Helmut Fenzl, predsjednik Uprave SPAR Hrvatska sugerirao je da bi za njih bolji poduzetnički potez bio kada bi svoje umake ukomponirali s mesnim proizvodom. Fleksibilnost Tomislava, Marka i Ive nije bila upitna, pa su se brzo prilagodili zahtjevu i na police isporučili naručene četiri tone mariniranog mesa. Budući da su na putu od audicije do plasiranja proizvoda na police trgovina morali promijeniti dosta toga – od ambalaže, do samog proizvoda kojeg su prijavili, voditeljica emisije, Mia Kovačić, pitala je Tomislava koliko je težak poduzetnički put, na što joj je on odgovorio: Teško je samo ako se ne želi.

Nakon što su čuli koliko je proizvoda od njih naručio SPAR Hrvatska, Iva je otkrila još jedne sretne vijesti, a to je da će ona i Tomislav svoju obitelj proširiti, jer uskoro im stiže novi mladi član u tim Tabay.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti