IEA upozorava: Svijet ne ispunjava postavljene ciljeve o energetskoj učinkovitosti i smanjenu emisija stakleničkih plinova

Upravo politike i regulativa imati ključnu ulogu u tome hoće li svijet ispuniti kratkoročne, srednjoročne ili dugoročne ciljeve energetske učinkovitosti.

Martina Čizmić | 22.06.2023. / 10:28

Energetska učinkovitost, ilustracija (Foto: Getty Images)

Smanjenje emisija stakleničkih plinova jedan je od glavnih ciljeva u borbi protiv klimatskih promjena. No, čini se kako svijet zaostaje u ispunjavanju zadanih ciljeva. Jedan od razloga je i nedovoljna energetska učinkovitost i korištenje fosilnih goriva za proizvodnju električne energije. 

Međunarodna energetska agencija (IEA) na svojoj je godišnjoj konferenciji o energetskoj učinkovitosti upozorila da svijet ne ispunjava postavljene ciljeve te pozvala sve na veći angažman.

Solarne elektrane - 3 Stanari jedne zgrade upustili se u investiciju koja štiti i od rasta cijene struje, ali sad su zapeli: "Očekivana ušteda na godišnjoj razini je oko 230 eura"

Godišnji napredak u energetskoj učinkovitosti sa sadašnjih 2,2 posto treba ubrzati na više od 4 posto godišnje do 2030. godine kako bi se ispunili ciljevi u smanjenju emisija stakleničkih plinova i istovremeno stvorila nova radna mjesta, povećao pristup energentima, smanjili računi, spustila razina zagađenje zraka te kako bi države postale neovisne o uvozu fosilnih goriva, stoji u izvještaju  "Energetska učinkovitost: Desetljeće za djelovanje".

Iz IEA ističu kako će ulaganje u energetsku učinkovitost dosegnuti rekordne razine u 2023. i to unatoč usporavanju u odnosu na prijašnju godinu. Naime, za pretpostaviti je povećanje investicija povezanih s učinkovitošću za daljnjih 50 posto. Ali kako bi se ostvario dvostruki godišnji napredak u energetskoj učinkovitosti, investicije u taj sektor se moraju povećati sa 600 milijardi dolara na više od 1,8 bilijuna dolara do 2030. godine.

MAPLE sustav radi u sveemiru Revolucionaran uspjeh američkih znanstvenika: Prvi uspješni prijenos energije iz svemira na Zemlju bežičnim putem

Danas imamo snažan aktualan trenutak za ostvarenje energetske učinkovitosti. Zemlje koje imaju 70 posto udjela u svjetskoj potrošnji energije predstavile su nove ili poboljšane politike vezane uz učinkovitost od kada je započela globalna energetska kriza u posljednjih godinu dana. No moramo ubaciti u višu brzinu i do kraja ovog desetljeća udvostručiti napredak u energetskoj učinkovitosti, rekao je Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne energetske agencije (IEA).

Ističe kako će upravo politike i regulativa imati ključnu ulogu u tome hoće li svijet ispuniti kratkoročne, srednjoročne ili dugoročne ciljeve energetske učinkovitosti. RePowerEU u Europi, Inflation Reduction Act u SAD-u i Green Transformation (GX) inicijativa u Japanu neki su od primjera s kojima donositelji odluka pokušavaju ispuniti ciljeve energetske učinkovitosti. Također, brojne države u razvoju, uključujući Indiju, Čile i Južnu Afriku, donijele su progresivne mjere kako bi energetsku učinkovitost stavile u prvi plan.

Neiskorišten potencijal solara - 2 Gdje je zapelo? Potencijal Hrvatske jedan je od najvećih u Europi, ali realizacija je manja od jedan posto

Novo izvješće IEA-e pokazuje kako udvostručenje napora za energetsku učinkovitost može donijeti šire pozitivne učinke za društvo. Danas taj sektor zapošljava desetke milijuna ljudi diljem svijeta. S povećanom ambicijom, aktivnosti energetske učinkovitosti mogle bi dovesti do novih 12 milijuna radnih mjesta na globalnoj razini do 2030. godine. Dodatno, učinkovitija i niža potražnja za energijom podržava napredak država u razvoju prema univerzalnom pristupu modernoj i pristupačnoj energiji. Pomak prema učinkovitoj elektrifikaciji kroz postupno ukidanje tradicionalnog izgaranja biomase kao što su drveni ugljen i drvo za grijanje i kuhanje također donosi višestruke prednosti u smislu poboljšane kvalitete zraka i zdravlja.

Kako bi nastavila pružati potporu snažnijem djelovanju u sektoru energetske učinkovitosti, IEA je razvila i ažurirala svoje preporuke za donositelje odluka u državama. Skup preporuka i alata sastoji se od dva dijela: prvi su 10 strateških načela, temeljenih na preporukama Globalnog povjerenstva za hitnu akciju za energetsku učinkovitost, koji objedinjuju ključne spoznaje iz globalnog iskustva o tome kako maksimalno povećati učinak svih politika i programa energetske učinkovitosti. Drugi dio je skup sektorskih politika u kojem se ističu ključne politike dostupne vladama i kako se one mogu integrirati u učinkovite i koherentne aktivnosti za bržu i snažniju učinkovitost.

Svemirska solarna elektrana SOLARIS Prvi korak ka solarnim farmama u Zemljinoj orbiti: ESA dogovorila studije izvedivosti i isplativosti cijelog projekta

Cjelokupno izvješće IEA možete pročitati na službenim stranicama

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti