Igle odlaze u povijest? Ova tehnologija mogla bi povećati procijepljenost

Jednostavnije ga je transportirati i primijeniti nego tradicionalna cjepiva, posebno u siromašnijim zemljama.

Hina | 17.11.2023. / 08:55

Dijete prima cjepivo, ilustracija
Dijete prima cjepivo, ilustracija (Foto: Getty Images)

Zaklada Bill & Melinda Gates uložila je 23,6 milijuna dolara u američku biotehnološku tvrtku Micron Biomedial za razvoj masovne primjene cjepiva bez korištenja injekcija.

Nova tehnologija temelji se na primjeni cjepiva flasterima s topivim mikroiglama. Svjetski zdravstveni stručnjaci već dugo zagovaraju ovu tehnologiju zbog potencijala da poveća procijepljenost protiv smrtonosnih bolesti.

Lijek, ilustracija Znanstvenici razvili mobilni pisač za izradu flastera s mRNA cjepivom

Jednostavnije ga je transportirati i primijeniti nego tradicionalna cjepiva, posebno u siromašnijim zemljama, gdje je i dalje izazov procjepljivanje djece. Međutim, prepreka je povećanje proizvodnje.

Na testnom cijepljenju odraslih i novorođenčadi u Gambiji ove godine Micronova tehnologija cjepiva protiv ospica i rubeole pokazala se jednako sigurnom i efikasnom kao i tradicionalna, te je proizvela sličan imunosni odgovor. Cjepivo je proizveo Indijski serumski institut.

Tehnologija bi „mogla pomoći u otklanjanju ključnih prepreka pri iskorjenjivanju ospica i rubeole na globalnoj razini“, rekao je James Goodson, viši znanstvenik u odjelu za imunizaciju pri američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, Micronovoj partnerskoj instituciji.

Slika nije dostupna Zbogom, injekcije: Japanci napravili bezbolan i biorazgradiv flaster na biobateriju koji sam dozira lijekove

Otklanja potrebu za hladnim mostom pri transportu, a za primjenu nije potreban zdravstveni stručnjak. Mogla bi pomoći i onima sa strahom od igle, izvijestili su iz tvrtke u četvrtak.

Financiranje će omogućiti razvoj proizvodnje desetak milijuna flastera godišnje za veća klinička testiranja i širu upotrebu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti