Horor-scenarij pretvorio se u ravnu crtu: Američki institut koji je predviđao 1500 mrtvih od COVID-19 u Hrvatskoj sad ih predviđa samo 130

Ove su procjene ohrabrujuće, ali treba ih uzeti s rezervom. One se baziraju na ideji da 95 posto pučanstva stalno nosi zaštitne maske i da situacija ostane takva kakva je sad - relativno povoljna.

Martina Čizmić | 15.07.2020. / 09:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Šokantna predviđanja Instituta za zdravstvenu metriku Sveučilišta Washington (IHME) prema kojima je do početka listopada u Hrvatskoj moglo biti i do 1500 umrlih od posljedica bolesti COVID-19 u potpunosti su nestala.

Situacija se primirila već nakon što su, na prigovor Nenada Bakića, revidirali svoje podatke i prilagodili procjene prema kojima se do početka studenog očekuju ukupno 122 umrle osobe.

Slika nije dostupna Nakon prigovora domaćeg poduzetnika: Zastrašujuća predviđanja o 1500 umrlih od korone u Hrvatskoj istopila se poput lanjskog snijega

Prema trenutačnim podacima, u Hrvatskoj je od posljedica bolesti COVID-19 preminulo 120 osoba, što bi značilo da smo veoma blizu procjene, a listopad je još daleko.

Stoga su u IHME-u revidirali svoje podatke i dali procjenu situacije za Hrvatsku do 1. studenog, koja i nije tako loša.

Naime, prema novim procjenama, do 1. studenog u Hrvatskoj bi trebalo biti ukupno 130 preminulih od posljedica bolesti COVID-19. I dok bi tako Hrvatska trebala 1. studenog imati oko tri smrti na 100 tisuća stanovnika, stanje ne izgleda baš najbolje za naše istočne susjede. Srbija bi u tom istom razdoblju, ako je vjerovati IHME-u, mogla imati i više od 150 smrti na 100 tisuća stanovnika. Slovenija bi, s druge strane mogla imati svega 7 smrti na 100 tisuća stanovnika, a SAD 68.

Posebno je zanimljivo što prema IHME-ovim procjenama u Hrvatskoj, nakon 1. rujna gotovo da i ne bi bilo smrti od COVID-19.

Naravno, te su procjene ohrabrujuće, ali treba ih uzeti s rezervom. One se baziraju na ideji da 95 posto pučanstva stalno nosi zaštitne maske i da situacija ostane takva kakva je sad - relativno povoljna.

Prof. dr. sc. Ivan Đikić Đikić o zastrašujućim predviđanjima američkih stručnjaka za Hrvatsku: "To je uistinu šokantan broj, ali možemo poravnati krivulju"

No kako nam je vikend pokazao, uvijek postoji mogućnost da se negdje pojavi žarište zaraze, zbog čega bi svi ti pozitivni brojevi mogli biti samo optimistično maštanje. Činjenica je da nošenje maske, učestalo pranje i dezinficiranje ruku, ali i držanje socijalne distance mogu uvelike smanjiti rizik od zaraze.

IHME će i dalje objavljivati svoje procjene, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li se što promijeniti kad u svoje modele uvrste posljednje podatke od više od 50 novozaraženih posljednjih nekoliko dana.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti