Imate lošije rezultate na ispitu? Možda za to uopće niste krivi vi, već neočekivani razlozi

Visoki stropovi u ispitnim dvoranama mogu negativno utjecati na uspjeh učenika, što sugerira da dizajn prostorije utječe na njihovu koncentraciju i uspjeh.

Branimir Vorša | 08.07.2024. / 14:47

Studentice se dosađuju na predavanju, ilustracija
Studentice se dosađuju na predavanju, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nedavna znanstvena otkrića pokazuju da visina stropa u ispitnim dvoranama utječe na uspjeh učenika. Iako oblik sobe ne utječe na učenje, on utječe na koncentraciju i učinkovitost u zadacima.

Znanstvenici sa Sveučilišta Južne Australije i Sveučilišta Deakin otkrili su da velike sobe s visokim stropovima ometaju fokus. Prethodne studije mapiranja mozga pokazale su povezanost kognitivnih sposobnosti s percipiranom veličinom sobe, što je dovelo do ovog praktičnog istraživanja.

Polaganje ispita ChatGPT zavarao sveučilišne profesore: Čak 94 posto ispita koje je riješio AI prošlo neopaženo i s boljim ocjenama od stvarnih studenata

Bili smo znatiželjni primijeniti naše laboratorijske nalaze na skup podataka iz stvarnog svijeta i vidjeti hoće li boravak u velikom prostoru poput gimnastičke dvorane dok se moramo koncentrirati na važan zadatak rezultirati slabiji učinak, pojasnila je Isabella Bower, psihologinja za okoliš sa Sveučilišta Južne Australije.

Zanimljivi rezultati istraživanja

Studija se bavila rezultatima ispita 15.400 studenata tijekom osam godina u tri kampusa, a objavljena je u časopisu Journal of Environmental Psychology. Uspoređivala je njihove rezultate s očekivanim ishodima temeljenim na prethodnoj nastavi. Rezultati su pokazali da su studenti u sobama s visokim stropovima imali lošije rezultate od onih u sobama standardne visine, čak i nakon uzimanja u obzir varijabli poput dobi, spola, predmeta ispita i iskustva s prethodnim ispitom.

Točan uzrok ipak ostaje nejasan. To mogu biti dimenzije prostorije ili drugi čimbenici poput temperature, vlažnosti ili gustoće učenika. Ti su prostori često dizajnirani za druge svrhe osim ispita, kao što su dvorane za vježbanje, izložbe, događaji i priredbe. Ključna stvar je da velike sobe s visokim stropovima, čini se, štete učenicima i moramo razumjeti koji su moždani mehanizmi u igri i utječe li to na sve učenike u istoj mjeri, primijetila je Bower.

Slika nije dostupna Zanimljivo otkriće: Čimpanze za komunikaciju ne koriste jezik, već nešto puno kompleksnije

Buduća istraživanja će tražiti dodatne odgovore na navedeno, ali jasno je da je veličina interijera bitna. Korištenje nenamjenskih prostorija za ispite tako možda neće pridonijeti uspjehu učenika.

Ispiti su ključni dio našeg obrazovnog sustava više od 1300 godina, oblikujući karijere i živote učenika. Ključno je prepoznati potencijalni utjecaj fizičkog okruženja na uspjeh učenika i učiniti potrebne prilagodbe kako bi se osiguralo da svi učenici imaju jednaku priliku za uspjeh, istaknula je pak Jaclyn Broadbent, obrazovna psihologinja sa Sveučilišta Deakin.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti