Imunitet na koronavirus ipak traje dulje nego što se mislilo

Novo istraživanje sugerira da oporavljeni pacijenti s koronavirusom vjerojatno imaju imunitet koje traje najmanje osam mjeseci. Ova se studija oslanja na više od protutijela; uključuje i bijele krvne stanice poznate kao T- stanice i B -stanice koje imaju impresivne moći prisjećanja.

S. Ke. | 29.11.2020. / 17:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kombinirani, ovi slojevi zaštite omogućuju imunološkom sustavu da prepozna i ponovno napadne koronavirus ukoliko on opet nastupi, čime sprječava drugu infekciju, prenosi Science alert.

Kako bi procijenili koliko imunitet na virus traje kroz različite slojeve imunološkog sustava, znanstvenici su mjerili koliko i koje vrste imunoloških stanica su oporavili koronavirusne pacijente mjesecima nakon što su se razboljeli. Njihovo istraživanje, iako još nije recenzirano, nudi nadu da oni koji su se već zarazili vjerojatno neće biti bolesni još neko vrijeme.

''Većina ljudi stvara odgovor na ovaj virus, a on traje od šest do osam mjeseci'', rekao je Shane Crotty, virolog Instituta La Jolla za imunologiju u Californiji i suautor studije.

''Ono što vidite u šest do osam mjeseci je ono što dobivate u smislu imunološkog odgovora'', rekao je Alessandro Sette, imunolog u La Jolli i Crottyjev koautor.

''B limfociti su izvor budućih antitijela. Jednom kada inicijalna virusna invazija nestane, B limfociti prestat će se boriti, neće praviti antitijela”, kazao je Sette. ''Međutim, oni su još uvijek tu ako se napad nastavi: ako imate rastuću vojsku B stanica koja cirkulira tijelom, to bi regeneriralo reakciju antitijela'', dodao je Sette.

Cijepljenje, ilustracija Brojne prepreke za cjepivo protiv COVID-a: Pouzdanost, logistika, nepovjerenje, dezinformacije

Slika nije dostupna Američki stručnjak apelira: Cijepite se, čak i ako ste imali COVID-19, cijepite se

Međutim, prema istraživanju, antitijela su se mjerljivo smanjila nakon šestomjesečne ocjene. Crotty je kazao kako je smanjenje ''prilično razumno za svaku infekciju”, a ne samo po sebi razlog za zabrinutost. Sette i Crotty promatrali su oporavljene koronavirusne bolesnike samo osam mjeseci nakon infekcije, budući da je pandemija započela prije približno godinu dana. Međutim, oni misle kako spori pad broja stanica T i B u bolesnika znači da će te stanice trajati daleko dulje od vremenskog razdoblja koje je analizirano u ispitivanju.

''Zaista želite da se cijeli orkestar imunološkog sustava okupi kako bi porazio virus”, zaključio je Sette.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti