Novo istraživanje otkriva: Antitijela nastala u borbi protiv obične prehlade djelotvorna i protiv koronavirusa

Ako ste nedavno imali prehladu, šanse su da bi vam antitijela koja su nastala tad mogla pomoći i protiv novog koronavirusa.

Branimir Vorša | 09.11.2020. / 10:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Antitijela koja ostanu u krvi nakon što osoba preboli običnu prehladu mogu se uspješno boriti i protiv novog koronavirusa, pokazala je nova britanska studija.

Znanstvenici sa Sveučilišta Francis Crick i London otkrili su to nakon što su razvili visoko osjetljiv test na COVID antitijela. Prilikom usporedbe testova krvi COVID pacijenata s uzorcima krvi osoba koje nisu zaražene otkrili su da neki od zdravih sudionika testiranja u sebi već imaju antitijela koja mogu napasti virus SARS-CoV-2 , bez obzira na to što nikad dotad nisu oboljeli od bolesti COVID-19.

Zaključili su da su se njihova antitijela formirala zbog izlaganja drugim virusima koji imaju strukturnu sličnost s novim koronavirusom.

Kako bi dodatno provjerili svoje otkriće, proučili su još 300 uzoraka krvi koje su prikupili i prije izbijanja pandemije, odnosno uzorke krvi koji su prikupljeni u periodu između 2011. i 2018. godine. Osim nekolicine tih uzoraka, većina ih je imala antitijela koja su nastala kao posljedica reakcije imuniteta na običnu prehladu.

Od navedenih 300 uzoraka, uzorak svake dvadesete odrasle osobe formirao je antitijela koja su reagirala i na virus SARS-CoV-2, a najviše ih je pronađeno u uzorcima djece u dobi između 6 i 16 godina.

Djeca imaju najviše tih antitijela jer su sklonija većem izlaganju drugim sojevima koronavirusa, a to objašnjava i zašto su manje ranjiva na teži oblik bolesti COVID-19, pojasnio je autor studije Kevin Ng.

Šiljasti protein virusa SARS-CoV-2, koji je ključan za ulazak virusa u zdravu stanicu, sastoji se od dva dijela, S1 i S2. Dok je S1 zadužen za vezanje za stanicu, S2 mu omogućuju da u nju i uđe.

Studija je pokazala da su S2 dijelovi novog koronavirusa slični u strukturi koronavirusima obične prehlade, što formiranim antitijelima pomaže u borbi i protiv novog koronavirusa.

Ipak, to otkriće traži dublja istraživanja, pa je u tijeku i opsežnija studija koju provode dva fakulteta londonskog sveučilišta.

Izvor: Financial Express

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti