Indija nastavlja svoj svemirski program i nakon neuspješnog slijetanja na Mjesec

Pola stoljeća nakon što je ljudska noga kročila na Mjesec, svemirska utrka se nastavlja, ali ne bez problema jer od tri slijetanja sondi ove godine, dva su bila neuspješna.

K.A. | 08.09.2019. / 09:04

Galerija

Lica indijskih znanstvenika bila su puna zabrinutosti. Samo nekoliko sekundi dijelilo ih je od povijesnog uspjeha, slijetanja bespilotne letjelice na Mjesec, no onda je došlo do nesreće.

Direktor Indijske svemirske agencije Kailasavadivoo Sivan kaže kako se slijetanje letjelice Vikram odvijalo prema planu te da je sve bilo normalno do visine od 2,1 kilometra.

„Tada je izgubljena komunikacija između letjelice i kontrolne sobe na Zemlji. Podaci se analiziraju“, objasnio je Sivan.

U kontrolnoj sobi vijesti s Mjeseca čekao je i indijski premijer Narendra Modi koji se nije libio utješiti utučene znanstvenike. Ne samo riječima, već i zagrljajem. „Danas, unatoč preprekama, naša odlučnost nije oslabljena, već je snažnija“, zaključio je.

Misija koja je prenošena uživo na televiziji, bila je i pitanje nacionalnog ponosa. Gotovo sve potrebno bilo je proizvedeno u Indiji, pa je stajala 142 milijuna dolara, a više novca od toga potroši se za neke holivudske spektakle.

Da su uspjeli, bili bi četvrta zemlja koja je sletjela na Mjesec. Proljetos to nije uspjelo Izraelcima, ali jest početkom godine Kinezima.

Desetljeća ranije učinili su to tadašnji Sovjetski Savez i Amerikanci koji su prije 1969. ispisali povijest.

Posljednji put čovjekova je noga kročila na Mjesec 1972., ali se posljednjih godina svemirska utrka nastavlja. Amerikanci, Rusi i Kinezi i na tom polju žele biti prvi. Cilj su nove svemirske stanice, kao i Mjesec i Mars.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti