Indija razvija nuklearnu balističku raketu koja će je svrstati uz bok SAD-a, Rusije i Kine

Indija želi pojačati svoj nuklearni arsenal balističkom raketom čiji bi domet bio veći od 5000 kilometara. Iza sebe već imaju uspješno testiranje balističkog projektila K-4, čiji je domet 2200 kilometara.

Branimir Vorša | 29.01.2020. / 13:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Razvojem balističke rakete dometa između pet i šest tisuća kilometara, i koja je sposobna nositi nuklearnu bojnu glavu, Indija znatno povećava svoj vojni doseg, no ovaj put daleko izvan domene svojih azijskih susjeda.

Protekle nedjelje uspješno su testirali svoju najnoviju balističku raketu dugog dometa K-4, koja je ostvarila doseg od 2200 kilometara. Ta je raketa lansirana s podvodne platforme u Bengalskom zaljevu kako bi se izbjegle rizične situacije testnog lansiranja izravno iz podmornice, u slučaju da lansiranje pođe po zlu, odnosno da raketa katastrofalno zakaže.

Indija je zadovoljna testiranjem K-4, a pogled su već usmjerili prema novoj raketi koja će nositi naziv K-5 i koja će dometom biti istovjetna indijskoj balističkoj raketi Agni V, čije su lansirne rampe vezane za kopno.

Ispaljivanje rakete s ruske korvete Ruska nepobjediva hipersonična krstareća raketa pati od "dječjih bolesti"

Nuklearna raketa u orbiti (Ilustracija: Getty) Amerikanci 2020. godine žele staviti nuklearnu raketu u Zemljinu orbitu

Isto tako, vrlo je bitna stavka i ta da će K-5 moći nositi više nuklearnih bojnih glava, odnosno njih četiri, a svaka bi težila po 500 kilograma.

Indijske podmornice koje će prenositi K-5 balističke rakete pridružit će se tako ekskluzivnom klubu u kojem su zasad samo SAD, Rusija i Kina. To znači da će imati takozvanu konačnu nuklearnu trijadu, odnosno sposobnost nuklearnog napada na neprijatelja iz zraka, s kopna i s mora.

Indija zasad ima dvije podmornice sposobne prenositi nuklearne balističke projektile Arihant i Arighat. Imaju i rusku nuklearnu podmornicu Chakra (Akula II klasa), ali na desetogodišnjoj posudbi.

Podmornice klase Arihant ("Ubojica neprijatelja" na sanskrtu) mogu nositi osam K-4 balističkih projektila ili 12 K-15 balističkih projektila kratkog dometa.

Razvojem K-5 balističkih projektila Indija s mora može dosegnuti čitavu Aziju, Afriku, Europu te indopacifičku regiju.

Planova za razvoj balističkih projektila još većeg dometa nakon K-5 u Indiji zasad nema. Visoki dužnosnik za Hindustan Times naglasio je da ta zemlja zasad nema kapacitete za razvoj balističke rakete još većeg dometa od planiranog dometa K-5. Ipak, dodaje da je odluka o tome isključivo na indijskoj vladi.

Uz sav napredak koji postižu, Indijci ipak kaskaju za Kinom, koja strelovito raste u vojnom pogledu, a Kina je nedavno postala i drugi proizvođač naoružanja u svijetu, odmah iza SAD-a.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti