Indija srušila satelit u svemiru, Modi pozdravlja neviđeni uspjeh

Indijski premijer Narendra Modi rekao je da je Indija u srijedu srušila satelit u svemiru protusatelitskim projektilom, što je pozdravio kao velik uspjeh u nacionalnom svemirskom programu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.03.2019. / 11:53

Narendra Modi (Foto: AFP)

Modi je vijest objavio u televizijskom obraćanju naciji. Rekao je da će Indija biti četvrta zemlja koja se koristi takvim protusatelitskim oružjem, nakon Sjedinjenih Država, Rusije i Kine. Takve sposobnosti korištenja oružja u svemiru pobudile su strahove od svemirskih ratova i utrke u svemirskom naoružanju između velikih sila.

"Naši su znanstvenici srušili živi aktivni satelit udaljen 300 kilometara u svemiru, u niskoj Zemljinoj orbiti", rekao je Modi i pozdravio to kao povijesni pothvat.

"Indija je danas ostvarila dosad neviđeno postignuće", rekao je Modi. "Indija je upisala svoje ime među svemirske sile." Indija godinama razvija svemirski program.

Brahma Chellaney, stručnjak u Centru za politička istraživanja u New Delhiju, rekao je da se SAD, Rusija i Kina već utrkuju u protusatelitskom oružju (ASAT, antisatellite weapons).

"Svemir se pretvara u bojišnicu (...) i u tom pogledu važno je indijsko uspješno 'ubijanje' satelita oružjem ASAT."

Susjedna država Pakistan zasad nije komentirala današnji indijski uspjeh u svemiru. Nema ni reakcije iz kineskih ministarstava vanjskih poslova i obrane. (HINA)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti