Infobip, Google i Goldman Sachs pokrenuli program mentorstva za startupe iz Hrvatske

Uz vrlo vrijedno znanje i iskustvo koje će steći kao polaznici programa, osnivači hrvatskih startupa dobit će i vrijedne kontakte iz samog vrha tehnološke i financijske zajednice u SAD-u.

Martina Čizmić | 30.08.2022. / 11:40

Nikola Pavešić (Foto: Infobip)

Infobip je udružio snage s američkim tvrtkama Google i Goldman Sachs i pokrenuo poseban program mentorstva za startupe iz Hrvatske. Programu pod imenom Scale|Croatia pristup će imati odabrani hrvatski startupi iz Infobipovog Startup Tribe programa, a program će se realizirati jednom godišnje.

Kako najavljuju iz Infobipa, u prvoj godini i premijernom izdanju Scale|Croatia osnivači iz 16 domaćih startupa sudjeluju u 4-mjesečnom mentorskom programu s vodećim tehnološkim i financijskim stručnjacima koji će im omogućiti još brži i kvalitetniji razvoj te skaliranje svojih tvrtki.

Silvio Kutić, jedan od osnivača Infobipa Suosnivač hrvatske IT tvrtke vrijedne nekoliko milijardi eura otkriva zašto ga ne privlači luksuz, ali i koje su dvije aplikacije danas - najsigurnije

Činjenica da su takva globalna imena poput Googlea i Goldman Sachsa prepoznala potencijal našeg startup ekosustava važna je potvrda i nama u Infobipu, ali i rastućem tehnološkom sektoru u Hrvatskoj koji se nameće kao novi europski tehnološki hub koji velikim korakom ide prema naprijed. Uvjeren sam da će startupi koji su dio programa iskoristiti sve prilike koje im on donosi, rekao je Nikola Pavešić, direktor startupa u Infobipu i voditelj projekta Startup Tribe.

U Scale|Croatia ove je godine uključeni su dobro poznati startupovi - od već poznate osječke Orqe - svjetskog lidera u području razvoja video-naočala za pilote dronova, do STEMI-ja, koji svojom edukacijskom platformom i STEM programima unaprjeđuje obrazovni sustav, te CircuitMessa, koji razvija edukativno-zabavne „uradi sam“ STEM uređaje.

Google Jigsaw je počašćen sudjelovanjem u Scale|Croatia mentorskom programu koji će omogućiti daljnji razvoj ekosustava na ovom europskom tehnološkom središtu u nastajanju. Radujemo se nastavku suradnje s novim liderima inovativnih tvrtki u regiji, istaknuo je Scott Carpenter, direktor Google Jigsawa, Googleovog odjela zaduženog za skalabilna tehnološka rješenja.

Slika nije dostupna Infobip i Damir Sabol investirali u Stemi, vrijednost tvrtke sada iznosi 6 milijuna eura

Uz vrlo vrijedno znanje i iskustvo koje će steći kao polaznici programa, osnivači hrvatskih startupa dobit će i vrijedne kontakte iz samog vrha tehnološke i financijske zajednice u SAD-u.

Vidljiv je obrazac gotovo nevjerojatnih i ujedno izvanrednih priča o uspjehu hrvatskih startupa. Podaci pokazuju vrhunske rezultate hrvatskog tehnološkog koji je u velikom usponu. Čini se da je Hrvatska na putu koji je vrlo sličan estonskom i izraelskom u ranijim danima njihovih tehnoloških ekosustava, zbog čega upravo ovo razdoblje vidimo idealnim za suradnju s ovom posebnom skupinom mladih poduzetnika, poručio je Jared Cohen, predsjednik za globalne poslove Goldman Sachsa i suvoditelj odjela za primijenjene inovacije.

Program je pokrenut tijekom lipnja na događaju koji je okupio 16 osnivača domaćih startupa u New Yorku, u uredima Goldman Sachsa i Googlea, gdje su sudionici su imali priliku poslušati iskusne govornike iz obje kompanije.

Program je domaćim startupima otvorio pristup jednoj potpuno novoj razini ekspertize, koja u Hrvatskoj još, nažalost, nije dostupna. Primjerice, nama je iznimno zanimljivo i korisno iskustvo Googleovih stručnjaka u domeni produktnog menadžmenta, te iskustvo koje Goldman Sachs ima u izlistavanju tehnoloških kompanija na svjetskim burzama. Osobno mi je fantastično da je Infobip odlučio iskoristiti svoj partnerski odnos s globalnim divovima poput Googlea i Goldman Sachsa kako bi domaćim startupima pružio pristup toj ekspertizi, te postigao da vrhunski stručnjaci iz tih tvrtki poklone svoje vrijeme i znanje tvrtkama poput naše. Iznimno smo zahvalni Infobip Startup Tribeu zbog svega što rade za domaći startup ekosustav, nadam se da će i druge velike domaće tvrtke naučiti nešto iz toga, dodao je Srđan Kovačević, suosnivač i CEO Orqe.

Slika nije dostupna Infobip poput Amazona i Googlea: Pokreću program za ubrzavanje rasta domaćih i svjetskih startupa

Startupi u Scale|Croatia su trenutno na polovici programa, te već bilježe pozitivne rezultate. Organizatori ističu da će hrvatska verzija programa Scale, ukoliko se pokaže uspješnom, poslužiti kao primjer za ostale svjetske regije.

Veliko nam je zadovoljstvo što domaćim startupima kroz Scale|Croatia možemo pomoći da lakše dođu do globalnih lidera kao što su Google i Goldman Sachs, što se prije desetak godina, kada sam osobno kretao s vlastitim startupom, činilo nemogućim. Na ovaj ćemo način i u godinama pred nama povezivati uspješne startupe iz Hrvatske koje su u velikom usponu sa svjetskim centrom tehnološke industrije - Sjedinjenim Američkim Državama, zaključio je Ivan Burazin, član Uprave za developersko iskustvo u Infobipu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti