Infobip poput Amazona i Googlea: Pokreću program za ubrzavanje rasta domaćih i svjetskih startupa

Infobip Startup Tribe nije ni klasični akcelerator, ni inkubator nego program okupljanja i podrške startup ekosustavu na lokalnoj i globalnoj razini, pojasnio je za Zimo Nikola Pavešić.

Martina Čizmić | 25.05.2021. / 09:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Infobip je predstavio Infobip Startup Tribe, novoosnovani program kojem je glavni cilj pronalaženje i okupljanje najinovativnijih domaćih i svjetskih startupa, te ubrzanje i praćenje njihovog rasta i razvoja. U okviru programa startupi koji ispunjavaju uvjete mogu aplicirati za iznose od 10.000 do 60.000 dolara u vrijednosti korištenja Infobipovih komunikacijskih tehnologija i koristiti ih za daljnji rast i unaprjeđenje vlastitog poslovanja.

Osim pozamašnog iznosa, uključenim startupima Infobip pruža znanje te izravnu povezanost s globalnim investitorima i liderima iz industrije, a što startupima može otvoriti vrata dodatnog kapitala i novih tržišta. Uz brojne edukcije, vodnjanska IT tvrtka otvara mogućnost davanja uključenim startupima na raspolaganje i uredske prostore na više od 65 lokacija diljem svijeta što će u trenutku njihovog rasta i širenja zasigurno postati značajan benefit. Uz navedeno, uključeni startupi će imati i poseban pristup Infobip Shift konferenciji, nedavnoj akviziciji Infobipa, koja planira narasti u jednu od najvećih developerskih konferencija na svijetu.

Slika nije dostupna Burazin o ambicioznim planovima za Shift: "Želimo stvoriti američku konferenciju na hrvatskom tlu i pozicionirati ju na globalnoj razini"

Kako su objavili, Infobip Startup Tribe vodit će Nikola Pavešić, direktor novoosnovanog Infobipovog odjela. Pavešić je karijeru započeo u Ujedinjenim narodima u Tanzaniji. Svoj put u UN-u nastavio je i u Tokiju gdje i živi posljednjih 10 godina. Osim što je vodio i vlastiti startup, posljednjih pet godina obnašao je i vodeću poziciju za partnerstva u tvrki Nikkei, najvećoj svjetskoj poslovnoj novinskoj kući i vlasniku uglednog Financial Timesa.

Pavešić će upravljati novoosnovanim Infobip Startup Tribe programom, a uz vođenje programa, pružanja potpore startupima i odabira prijavljenih startupa, zadatak će mu biti i oformljivanje savjetodavnog vijeća kojeg će činiti neki od najpoznatijih svjetskih ulagača i pomno biranih partnera iz cijeloga svijeta, a među kojima će biti vodeći VC fondovi i akceleratori kao što su Y Combinator, 500 Startups i Techstars. Spomenuta partnerska mreža doprinijet će snažnom iskoraku inicijative, a startupi iz njihovog portfelja će imati direktan pristup jednakim pogodnostima Infobip Startup Tribe programa.

Slika nije dostupna Pogled na hrvatsku startup scenu iz "zemlje izlazećeg sunca": "U nekim je aspektima Hrvatska čak i naprednija od Japana, ali..."

Jedinstvena prilika za startupove

Iskoristili smo priliku i porazgovarali s Pavešićem o samom programu, ali i njegovom dolasku u Infobip, a pridružio nam se i Ivan Burazin koji je odnedavno u Infobipu član Uprave za developersko iskustvo, a koji će također igrati veliku ulogu u novom programu.

Infobip Startup Tribe je Infobipov program za startupe koji je namjenjen suradnji i poticanju startupa i tehnološkog sektora na globalnoj razini. To je standardna praksa velikih globalnih tehnoloških firmi poput Googla, Amazona, Salesforca i drugih. Infobip je lider u svom sektoru te zbog toga smo odlučili surađivati sa startupima koji su nova snaga našeg sektora i ekonomije. Startupovi se odsad nadalje mogu prijaviti u program te ostvariti pravo na korištenje Infobipovih proizvoda, usluga te komunikacijskih platformi u vrijednosti od 10.000 do 60.000 dolara, kao i Infobipovu ekspertizu, te mrežu savjetnika i investitora. Ukratko Infobip Startup Tribe nije ni klasični akcelerator, ni inkubator nego program okupljanja i podrške startup ekosustavu na lokalnoj i globalnoj razini, pojasnio nam je Pavešić. 

Kako je uopće došlo do ideje o pomaganju startupova? I možda još važnije, koliko startupova očekujete?

Burazin: Uvijek sam imao poseban odnos sa startupima, pa je tako i Shift, koji je sada dio Infobipa, počeo kao startup konferencija. Kada sam dobio priliku ponovno raditi sa startupima, ali sada unutar Infobipovog odjela za odnose s developerima, odmah sam se bacio na ovaj izazov. Za sada nemamo točno brojku vezanu uz očekivanja, jer želimo da ona bude što veća. Želimo pomoći svakom startupu koju pokaže potencijal za rast, i to iz cijeloga svijeta, bilo da su iz Hrvatske, Singapore ili Amerike.

Jedna od prednosti ulaska u Infobip Startup Tribe je povezivanje s vašim partnerima i mogućnost dobivanja dodatne investicije s njihove strane. Što to točno znači? Hoće li startupovi prolaziti neke pitcheve, imati mentore, organizirani networking...? I koliko dugo će boraviti u programu?

Burazin: Tako je, kroz karijeru smo, kako ja, tako i Pavešić, surađivali s raznim akceleratorima, VC-jevima, a i generalno talentiranim i uspješnim pojedincima iz Startup svijeta. Kada smo krenuli stvarati ovaj program, pozvali smo te osobe da budu partneri u Infobip Startup Tribe programu. Na našu radost, veliki broj ih se odazvao, iako nisu još svi javni. No, bit će uskoro i mogu samo reći da su to najbolji od najboljih.
Koristi koje će naši startupi imati od njih su brojne. Npr. organizirat ćemo predavanja koja će održati naši partneri, partneri ce imati pristup našoj bazi uključenih startupa tako da će moći i proaktivno pratiti sektore i startupe koji ih zanimaju. S druge strane, mi kao Startup Tribe ćemo inicirati sastanak kada vidimo da postoji „fit“ između partnera i startupa, iz kojega se nadamo da ce izaći i suradnja na kraju.

Kako je uopće došlo do prelaska Nikole Pavišića u Infobip?

Burazin: Nikolu znam već nekoliko godina, upoznali smo se u Tokiju. Štoviše, iako se nismo tada poznavali, zbog njega sam sa svojim projektom išao na Pioneers Asia i predstavljao se na najvećoj Startup konferenciji u Japanu. Kroz godine smo surađivali i na Shift konferenciji, a još i prije same akvizicije od strane Infobipa smo pričali o njegovom prelasku kod nas.

Kad je Shift postao dio Infobipa plan je bio stvoriti tim isključivo fokusiran na startupe tako da se Nikola tu savršeno uklopio.

Što vas je privuklo u Infobip?

Pavešić: Infobip, osim što je globalni lider u svom sektoru, je jedno tehnološko čudo iz malog grada u malenoj Hrvatskoj. Takve se priče naprosto ne propuštaju. Kad sam pričao s kolegama o Infobipu na nekim svjetskim tech konferencijama, još i prije pandemije, čak su i investitori iz Silicijske doline morali priznati da je to strašan, skoro nečuven uspjeh. Ali, upravo zbog toga volim taj naš sektor jer je moguće napraviti velike stvari usprkos malim izgledima.
A druga, možda još važnija stvar, je ta da će tvrtke poput Infobipa imati ključan utjecaj na mjenjanje našeg društva i ekonomije na bolje, i to ubrzanim ritmom kakav smo teško mogli zamisliti pred koju godinu. Dinamika sektora je uzbudljiva i privući će puno mladih ljudi da razmisle kakav zapravo snažan utjecaj mogu imati.

Što očekujete o Startup Tribea? Kakve startupove? Iz Hrvatske ili iz cijelog svijeta?

Pavešić: Očekujem jak odaziv iz cijelog svijeta jer je to globalna inicijativa, a Infobip je tvrtka s preko 65 ureda u svijetu i prisutstvom na svakom kontinentu. Osim toga poznati smo po tome da smo jako dobri u lokalizaciji suradnji s lokalnim partnerima i komunikacijskim kanalima u Latinskoj Americi, Africi i u Aziji. Što se tiče industrije, tu smo isto jako raznoliki – naime, Infobip koriste klijenti iz skoro svih industrija koje koriste digitalne kanale tako da isto očekujemo i od startupa. Kroz par mjeseci ćemo biti pametniji, ali ovo je stvarno globalna incijativa, s lokalnim karakterom tako da očekujemo puno startupa.

Znači li ulazak u Infobip Startup Tribe da će i Infobip vlasnički ući u te startupove?

Pavešić: Ne, nikako. Mi ne tražimo ništa zauzvrat od startupa osim da surađuju s nama. Ovaj program je napravljen zato da im pomognemo jer mi njima želimo biti blizu. Oni su te buduće vrhunske firme koje će nastaviti mjenjati vizure ne samo ekosustava i naše okoline, nego i cijelog svijeta. Infobip je do sada bilježio i investiciju i akvizicije tako da to ne možemo u potpunosti odbaciti, ali vlasnički ulazak nije u fokusu našeg programa.

Kriteriji prijave na program su fleksibilni, a sve s ciljem kako bi se okupio što veći broj brzo rastućih startupa. Prijaviti se mogu svi oni koji su skupili najviše pet milijuna eura investicija ili imaju najviše 100 zaposlenih, ali program će primati i iznimke ako pokažu veliki potencijal rasta u svojoj industriji.

Svi startupi koji imaju use case da surađuju s nama mogu se prijaviti na https://startups.infobip.com/, poručio je na kraju Pavešić. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti