"Tu nastaje budućnost": Startupovi su jedan od najvažnijih segmenata gospodarstva

Ukoliko ne spajamo inovacije, mlade ideje i poduzetništvo s investitorima, ne možemo računati na boljitak gospodarstva, ističe Andrea Perkov, glavna tajnica Talijansko hrvatske gospodarske komore.

Martina Marčinko/Informer | 10.04.2022. / 10:33

Dvadeset gotovo revolucionarnih ideja i barem dvostruko toliko poduzetnika entuzijasta predstavili su se na najvećem festivalu digitalnih i društvenih inovacija u Europi. Cilj je okupiti najbolje startupove iz cijeloga svijeta, a kakvi su bili u realizaciji doznali smo u Zagrebačkom inovacijskom centru.

Mjesto radnje? Zagrebački inovacijski centar. Razlog okupljanja? Odabir najboljih startupova koji se plasiraju na svjetsko natjecanje. Organizatori? Entuzijasti iz Hrvatske i Italije. Pobjednici hrvatskih startupova? Mikrokapsula za zdravu proizvodnju hrane, sustav za poboljšanje plovidbe i inovativna arkadna igra.

Slika nije dostupna Startupovi Makabi Agritech, Helm Order Monitor i Gamechuck odlaze u Rimini predstaviti svoja inovativna rješenja

Startupove smatramo jednim od najvažnijih segmenata gospodarstva. Tu sve kreće, nastaju ideje i zapravo festival na kojem smo se zove We make future i zaista tu nastaje budućnost. Ukoliko ne spajamo inovacije, mlade ideje i poduzetništvo s investitorima, ne možemo računati na boljitak gospodarstva, ističe Andrea Perkov, glavna tajnica Talijansko hrvatske gospodarske komore.

A za međunacionalni boljitak povezali su se ekosustavi Hrvatske i Italije. Sve u cilju jačanja međusobnih odnosa, ali i međunarodne mreže inovacija. Stoga smo upravo talijanskog ambasadora upitali uspoređujemo li Italiju i Hrvatsku prema razvoju inovacija koja zemlja vodi.

Veličina je različita, iskustvo je različito. Mislim da obje države u potpunosti shvaćaju važnost inovacija i promoviranja samozapošljavanja mladih ljudi, pojašnjava Pierfrancesco Sacco, ambasador Italije u Zagrebu.

Kada se generalno govori o inovacijama najčešće se misli na razvoj digitalnog, no društveno je jednako važno.

Važno je gledati u budućnost, ne bojati se teškoća i olakšati javno-privatna partnerstva. Vidim prostor za napredak u Hrvatskoj kada dolazi do suradnje javnog i privatnog sektora, dodaje Sacco.

Bolja povezanost obrazovnih institucija sa strukom i realnim sektorom, osluškivanje tržišta i odgovaranje njegovim potrebama, neka su od identificiranih područja napretka.

U Hrvatskoj, moram priznati, dosta dobro surađuje privatni i javni sektor, odnosno investitori s inovatorima, ali naravno da uz ovakve festivale vidimo da to ide svake godine sve više i više, kaže Perkov.

A evo ideja iz Italije.

Javni sistem i javna administracija omogućuju okvir, pogotovo kada dolazi do realizacije investicija, bez obzira radi li se o osluškivanju mogućnosti ili davanju zainteresiranima siguran prostor za razvoj. Tada privatni sektor treba riskirati kreirajući ideje koje će biti profitabilne na tržištu, napominje Sacco.

Uz investicijske, ovakvi projekti osnažuju i međudržavne, ali i gospodarske veze. Italija je jedan od najvažnijih hrvatskih trgovinskih partnera. Zanimljivo, ondje najviše izvozimo mineralna goriva i ulja te odjeću, a potom isto to najviše uvozimo natrag u Hrvatsku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti