Investicija u obnovljive izvore energije je "najveći potencijal koji Hrvatska trenutno ima"

Dug je zeleni put do postizanja gospodarske održivosti, a ulaganje u tehnologije prihvatljive za okoliš korak je bliže. Jedan od velikih koraka jest kada cijeli otok energiju crpi iz solara, a mi smo posjetili upravo jedan takav – prvi u Hrvatskoj!

Martina Marčinko/Informer | 22.05.2022. / 09:37

Galerija

Obnovljivi izvori energije o kojima se gotovo sve donedavno govorilo na razini potencijala u posljednje vrijeme postaju ne samo stvarnost već i potreba. Važnost tog segmenta prepoznala je tvrtka E.ON koja se bavi projektiranjem i izgradnjom solarnih panela.

Mislim da je ova investicija u obnovljive izvore energije poput fotonaponskih sustava najveći potencijal koji Hrvatska trenutno ima. Razlog je to zašto je sada pravi trenutak za investirati, a ne čekati godinama, kaže Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON Hrvatska.

Isprintani solarni paneli U Australiji krenulo testiranje isprintanih solarnih panela čija je cijena tek 10 dolara po kvadratnom metru

Primjer dobre prakse korištenja solarnih panela vidljiv je na primjeru otočića Sveti Nikola. Cijeli kompleks, Valamar Isabella Island Resort u Poreču, energiju crpi iz solara što ga čini i prvim takvim ljetovalištem u Hrvatskoj.

Što se tiče samih ulaganja u zaštitu okoliša, odnosno u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, mi smo s tom krenuli prije dosta godina. Od 2016. do danas Valamar je uložio više od 400 milijuna kuna u projekte energetske učinkovitosti i obnovljive izvore energije. Mi smo također smanjili naš ugljični otisak u odnosu na 2015. godinu za čak 70 posto. Ti projekti su nam i poslovno isplativi, ali također su nam važni i kao dio našeg doprinosa zajednici, pojašnjava Ivana Budin Arhanić, članica uprave Valamar Riviere.

U suradnji s tvrtkom E.ON na 26 Valamarovih hotela i kampova duž obale postavljene su solarne elektrane što pokriva do šest posto ukupne Valamarove potrebe za električnom energijom.

Ovaj projekt dobar je primjer što je moguće kada se dva partnera kao što su EO.N i Valamar udruže. Ne radi se samo o instaliranju fotonaponskih sustava. Njihovo instaliranje zahtjevan je proces i produkt na samome kraju jer je sve prilagođeno. Ovo je specifičan dizajn za sve Valamarove lokacije i svi su fotonaponski sustavi međusobno povezani te trebaju trajati 15 do 20 godina. Valamar i EO.N imaju uspostavljeno partnerstvo na 10 godina i zato smo mi ovdje na duže razdoblje kako bi upravljali održavanjem sustava te podržali Valamar iz čega bi proizašli najbolji rezultati te da bi dalje podržali Valamar u svim njihovim dodatnim energetskim potrebama koje imaju u godinama koje slijede, rekao je Rörig.

Ovaj projekt primat odnosi i po suradnji hotelske i solarne industrije po ESCO modelu financiranja. Tako su elektrane u vlasništvu E.ON-ove kompanija Solnet, a dobivena energija namijenjena je Valamaru za vlastitu potrošnju.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili kako solarni paneli mogu proizvoditi električnu energiju i po noći

Uz važnost očuvanja ekologije te stabiliziranja rasta cijena energenata ovakvi projekti doprinose i razvoju zelenog i digitalnog što su premise Europske unije. Stoga eko oznaka Europske komisije za visoke europske standarde zaštite okoliša, EU Ecolabel certifikat, koju je Istra Premium Camping Resort, dobila dodatno pridonosi značaju ovog projekta.

Održivi razvoj je danas jako važan i za naše goste i za turiste. Mi smo čak nedavno proveli anketu među našim vjernim gostima, onima koji nam se svake godine vraćaju, i pitali smo ih koliko im je održivost važna u svakodnevnom životu i odlukama kada nešto kupuju i njih čak 70 posto je reklo da im je to ili vrlo važno ili izrazito važno. Uz to smo ih i pitali koliko im je održivost važna kada birate gdje ćete ići na odmor, kad birate hotel ili kamp u kojem ćete ljetovati i također smo dobili jedan postotak od oko 60 posto gostiju koji kaže kako im je to važno te da čak provjeravaju je li objekt održiv, zelen i brine li se o utjecaju. Vidimo da ta tema postaje dio razmišljanja današnjeg potrošača, ispričala je Budin Arhanić.

Kako navedeni podaci potkrepljuju sve je više ekološki osviještenih turista. Hrvatska ima potencijal ući u sam vrh zemalja Europske Unije po iskoristivosti obnovljivih izvora energije, naglašava predsjednik Uprave E.ON Hrvatska čija zalaganja idu u tom smjeru.

Nemamo planove, mi već djelujemo i to je važna poruka. Povrh svega imamo planove i viziju. Samo ove godine instalirat ćemo i izgraditi nekoliko tisuća fotonaponskih sustava u Hrvatskoj za različita područja. Većina njih je za kućanstva kojima nudimo rješenja, ali najveći kapacitet imamo u poslovnom segmentu. Samo ove godine instalirat ćemo 40 MW fotonaponskih elektrana. Okvirno, 50 je to projekata u ovom djelu poslovanja. To će privući milijune investicija u Hrvatsku, za hrvatsku ekonomiju u energetsku tranziciju. Mislim da je to sjajna priča. Dakle, mi djelujemo, pokazujemo djelovanje, no toga će biti sve više u narednim godinama, dodaje Rörig.

Zanimljivo kako je unatoč suncu s Jadrana u Hrvatskoj najviše solara postavljeno na sjeverozapadu Hrvatske. Neki od razloga su bolja razvijenost i inventivan poduzetnički duh.

Solarna elektrana (Foto: Thinkstock) Otkriće koje je zapanjilo znanstvenike: Proizveli materijal koji stvara i do tisuću puta više energije u solarnim ćelijama

Mislim da je proteklih pet do deset godina Hrvatska propustila mnoge prilike da započne investiranje i omogući potrošačima solarna rješenja. Za sada govorimo o jako malom broju, od nekoliko tisuća fotonaponskih sustava, koji su povezani u Hrvatskoj na električnu mrežu. Međutim, pogledate li druga tržišta poput njemačkog oni imaju stotine tisuća fotonaponskih sustava povezanih na električnu mrežu. Samo ove godine Njemačka će instalirati stotine tisuća dodatnih fotonaponskih elektrana dok će ih Hrvatska instalirati manje od tisuću. Velika je to razlika i mislim da je to nešto na što bi se političari i potrošači trebali fokusirati, ističe Rörig.

Sinergija ekologije, tehnologije i ekonomije dobiva na punom značenju i korištenju u praksi zahvaljujući solarnim elektranama, ali i drugim izvorima obnovljivih izvora energije. Investicije u energetski sektor kapitalno su intenzivne pa bi mogle osunčati naše gospodarstvo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti