Europa daje svoju potporu razvoju startupova, no gdje je Hrvatska u svemu tome?

Zemlje članice EU potpisale su deklaraciju kojoj se stvaraju nacionalni standardi za razvoj startupova. No, Hrvatska nije jedna od potpisnica.

Informer | 02.05.2021. / 09:09

Galerija

U Hrvatskoj postoji oko 500 registriranih startupova, no oni za razliku od inozemnih i dalje nemaju jednaka pravila poslovanja po uzoru na one inozemne. Upravo zato je Europska komisija svojim zemljama članicama predložila usvajanje novih zakona za startupove. Riječ je o inicijativi kojom se želi Europsku uniji učiniti najatraktivnijim mjestom za razvoj startupova. No Hrvatska nije među potpisnicama ove deklaracije.

Mi imamo problem isto kao i cijela Europa s takozvanim "stock options" za zaposlenike. Odnosno tvrtke žele dio svog nekakvog uspjeha potencijalnoga podijeliti sa svojim zaposlenicima, na način da im žele dati svoje dionice. To je u SAD-u odlično riješeno, oslobođeni ste od poreza , dok uspijete prodati svoje dionice nikome ništa i to je jako dobar način da se motivira zaposlenike da grizu, da u krajnjoj liniji podijele uspjeh ako uspjeha bude, pojašnjava Davor Runje, suosnivač startupa i predsjednik Udruge izvoznika softvera Hrvatske.

Pa ne samo za hrvatske poduzetnike već za cijelu Europsku uniju koja je prepoznala da su startupi, skalupi u biti driveri ekonomije, u biti budućnost ekonomije. Te zaista žele omogućiti da Europa bude lider u tom djelu inovacija. Ako gledamo po broju objavljenih zdravstvenih radova Europska unija jest nekakav lider po broju toga. Međutim, onog trenutka kada treba doći do komercijalizacije tih inovacija odjednom zapne.Tako da su shvatili da se nešto mora promijeniti kako bi zaista Europska unija mogla postati lider u inovacijama posebice u Deep Techu, dodaje Hajdi Čenan, suosnivačica i direktorica startupa i potpredsjednica hrvatske Udruge za umjetnu inteligenciju

Deklaracijom 'EU Startup Nations Standard' domaći startupovi bi dobili niz pogodnosti: 

- neoporezivanje dioničkih opcija
- proces otvaranja nove tvrtke unutar 24 sata, te za manje od 100 eura
- ubrzani proces obrade viza

Pokušava se omogućiti i druge stvari koje su startupima bitne za funkcioniranje i za brži rast poput "employer stock options" koji je jedan od instrumenata za zadržavanje i privlačenje talenata koji su najbolji na svijetu, a što trenutno Europa nema najbolje riješeno, za razliku od Amerike, dodaje Čenan.

Vi u Americi ako zaposlite nekoga iz Indije onda je to da se on preseli iz Indije u Ameriku vama porezno priznati trošak, a kod nas nije. Moraju platiti čovjeku da se preseli, platiti ostale troškove i to vam ništa nije porezno priznato i to su vam veliki problemi nekakve operacije za kompanije, pojašnjava Runje.

Iako se većinom svi bave brzinom otvaranja startupova, Runje ističe kako ga je teže zatvoriti i da upravo to treba regulirati.

Vi danas da bi zatvorili firmu koju ste tek otvorili ćete se itekako načekati i naplaćati. Jako veliki je problem s investitorima. Ljudi koji serijski ulažu u startupe oni ulažu u njih deset, dvadeset, trideset, pedeset i oni nakon par godina imaju dvadesetak firma u kojima su oni članovi društva koji su u stečaju . Kad netko pogleda i klikne na njih u sudski registar vide da su suvlasnici u trideset firme koje su sve manje više propale. Tako da te stvari kako se očistiti od tih propalih investicija, na koji način što prije i što lakše, što bezbolnije, bez što manje troškova zatvoriti firmu to je puno veći problem nego ju otvoriti. Otvoriti je lagano, ali zapravo ovo kasnije je problem, ističe Runje.

Ipak zabrinjava koliko je potpisivanje deklaracije Hrvatskoj nisko na listi prioriteta.

Vi u Velikoj Britaniji ako ste privatna osoba, radite u nekoj firmi, vaš prijatelj otvori start up. Oni vama investiraju 10 000, 30 000 ili 50 000 funti i to Vam je oko 50-70 % porezne olakšice i toliko oni manje plate poreza te godine. Ono što se u Velikoj Britaniji dogodilo otkad su uveli takav sustav jest da su oni od 2012. do 2019. godine otkad imamo zadnji podatak zapravo udeseterostručili količinu ulaganja u startupe i ono što se njima desilo je da oni u Europi vode s 27 Unicorna, a to su kompanije koje vrijede više od milijardu dolara, a cijela Europa ih ima šezdesetak, naglašava Runje. 

Pametno smišljene porezne olakšice mogle bi biti poticaj investitorima u domaće startupove koji iz dana u dan postaju konkurenti onima inozemnima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti