Inspirativno druženje u Gradskoj knjižnici Rijeka uz entuzijaste i pokretače budućnosti

Programom geeksmakerscreativityday 1.0 obilježava se 5. obljetnica kontinuiranog rada s 3D printerima u Gradskoj knjižnici Rijeka.

Martina Čizmić | 07.12.2019. / 09:01

STEM (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

U četvrtak 12. 12. u American Corneru Rijeka (Ogranak Trsat Gradske knjižnice Rijeka) bit će održano prvo izdanje #geeksmakerscreativitydaya, edukativnog mini pop-up festivala posvećenog stvaralačkim novim tehnologijama, kreativnosti i budućnosti, a u izdanju Gradske knjižnice Rijeka i American Cornera Rijeka.

Programom se obilježava 5. obljetnica kontinuiranog rada s 3D printerima u Gradskoj knjižnici Rijeka na planu popularizacije „makers“ i STEAM paradigme u kontekstu GKR Laba.

Posjetitelje očekuje druženje s nekima od najzanimljivijih kreativnih ljudi i priči koje u Hrvatskoj možemo pronaći. Već od jutarnjih sati svi zainteresirani mogu navratiti na demonstraciju 3D printanja i po mali poklon u obliku 3D isprintantnog ukrasa za bor. Potom u 11 sati slijedi posebna edukacija i demonstracija sustava za virtualnu stvarnost i 3D printera za umirovljenike. U 13 i 30 sati počinje za osnovnoškolce Crash Bandicot Team Racing turnir u kojem će se kroz popularnu igru natjecati na PlayStationima 4 za Makerbuino makers kit.

U 17 sati bit će otvorena mala izložba Budućnosti koje se nisu dogodile, o časopisu Savremena tehnika koji je pedesetih godina XX. stoljeća stvarao cijeli niz ambicioznih predodžbi o budućnosti.

Središnji dio programa slijedi u 18 sati. Tada će u formi kratkih inspirativnih izlaganja nastupiti neki od najdražih pokretača dobrih procesa i poslova u Hrvatskoj. To su Robert Medvedec (predstavljanje uspješne karlovačke “uradi sam” priče Makerbuino posvećene poučavanju elektronike, gamingu, programiranju od rane dobi), Zvonimir Mikšić (predstavljanje projekta uvođenja razvoja video igara u nastavni program škole u Sisku i pokretanje game development inkubatora u Novskoj), Marko Šunjić (pokretač i voditelj izdavačke kuće Fibra, najznačajnijeg izdavača kvalitetenih stripova u Hrvatskoj), Linit dizajn (inspirativna priča riječke ekipe iza kreativne i edukativne drvene igračke), Sven Maričić (pionir 3D printanja u regiji), Nikola Anić (entuzijast retro gaminga i elektronike uz pomoć Raspberryja), Damir Medved (stručnjak za razvoj pamentih gradova). Razgovarati će i o tome što cijela STEAM paradigma i područje znače za narodne knjižnice, zajednicu te kakve zajedničke prilike se u tom području kriju u čemu će se pridružiti i Petar Lukačić iz Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica, voditelj tamošnje TEDx manifestacije.

A da sve bude prožeto pozitivnim vibracijama pobrinut će se stand up komičar Aleks Curać Šarić. Finale #geeksmakerscreativityday 1.0  bit će puhanje svjećica na rođendanskoj GKR Lab torti. 

Cijeli program možete pronaći na stranicama Gradske knjižnice Rijeka. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti