U četvrtak 12. 12. u American Corneru Rijeka (Ogranak Trsat Gradske knjižnice Rijeka) bit će održano prvo izdanje #geeksmakerscreativitydaya, edukativnog mini pop-up festivala posvećenog stvaralačkim novim tehnologijama, kreativnosti i budućnosti, a u izdanju Gradske knjižnice Rijeka i American Cornera Rijeka.

Programom se obilježava 5. obljetnica kontinuiranog rada s 3D printerima u Gradskoj knjižnici Rijeka na planu popularizacije „makers“ i STEAM paradigme u kontekstu GKR Laba.

Posjetitelje očekuje druženje s nekima od najzanimljivijih kreativnih ljudi i priči koje u Hrvatskoj možemo pronaći. Već od jutarnjih sati svi zainteresirani mogu navratiti na demonstraciju 3D printanja i po mali poklon u obliku 3D isprintantnog ukrasa za bor. Potom u 11 sati slijedi posebna edukacija i demonstracija sustava za virtualnu stvarnost i 3D printera za umirovljenike. U 13 i 30 sati počinje za osnovnoškolce Crash Bandicot Team Racing turnir u kojem će se kroz popularnu igru natjecati na PlayStationima 4 za Makerbuino makers kit.

U 17 sati bit će otvorena mala izložba Budućnosti koje se nisu dogodile, o časopisu Savremena tehnika koji je pedesetih godina XX. stoljeća stvarao cijeli niz ambicioznih predodžbi o budućnosti.

Središnji dio programa slijedi u 18 sati. Tada će u formi kratkih inspirativnih izlaganja nastupiti neki od najdražih pokretača dobrih procesa i poslova u Hrvatskoj. To su Robert Medvedec (predstavljanje uspješne karlovačke “uradi sam” priče Makerbuino posvećene poučavanju elektronike, gamingu, programiranju od rane dobi), Zvonimir Mikšić (predstavljanje projekta uvođenja razvoja video igara u nastavni program škole u Sisku i pokretanje game development inkubatora u Novskoj), Marko Šunjić (pokretač i voditelj izdavačke kuće Fibra, najznačajnijeg izdavača kvalitetenih stripova u Hrvatskoj), Linit dizajn (inspirativna priča riječke ekipe iza kreativne i edukativne drvene igračke), Sven Maričić (pionir 3D printanja u regiji), Nikola Anić (entuzijast retro gaminga i elektronike uz pomoć Raspberryja), Damir Medved (stručnjak za razvoj pamentih gradova). Razgovarati će i o tome što cijela STEAM paradigma i područje znače za narodne knjižnice, zajednicu te kakve zajedničke prilike se u tom području kriju u čemu će se pridružiti i Petar Lukačić iz Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica, voditelj tamošnje TEDx manifestacije.

A da sve bude prožeto pozitivnim vibracijama pobrinut će se stand up komičar Aleks Curać Šarić. Finale #geeksmakerscreativityday 1.0  bit će puhanje svjećica na rođendanskoj GKR Lab torti. 

Cijeli program možete pronaći na stranicama Gradske knjižnice Rijeka. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju