Institut Ruđer Bošković i Institut za fiziku udružuju snage u znanstvenoj Frizbijadi: Dođite i naučite zašto frizbi leti!

Veliki je interes učenika i škola za ovogodišnju znanstvenu 'Frizbijadu' te su sva mjesta već popunjena, ali organizatori su ostavili slobodne termine za sve građane.

Martina Čizmić | 01.06.2024. / 09:16

Frizbijada IRB-a (Foto: Institut Ruđer Bošković)

''Istražuj jer znanje je tvoja super moć!'' slogan je ovogodišnjeg zajedničkog otvornog dana Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Instituta za fiziku (IF) pod nazivom ''Frizbijada''. U sklopu ove jedinstvene popularno- znanstvene manifestacija u petak, 7. lipnja 2024. posjetitelje očekuju zanimljivi pokusi i mnoštvo interaktivnih aktivnosti u laboratorijima i istraživačkim postajama Instituta za fiziku u Bijeničkoj 46 u Zagrebu. 

Cilj događanje je učenicima, studentima i široj javnosti pružiti platformu za učenje o najnovijim dostignućima u znanosti i tehnologiji i za suradnju sa znanstvenicima kroz uzbudljive aktivnosti, eksperimente i obrazovne programe, kroz sinergiju najboljih popularizacijskih aktivnosti razvijanih na IRB-u i IF-u u zadnjih desetljeća.

Program obuhvaća posjet laboratorijima za organizirane školske grupe, sadržaje u perivoju i na travnjacima Instituta za fiziku za posjetitelje svih uzrasta.

Prošlogodišnju, premijernu, Frizbijadu posjetilo je preko 1.000 učenika, nastavnika i građana. Zahvaljujući znanstvenicima i istraživačima s IRB-a i IF-a, njih preko 200, posjetitelji svih uzrasta su imali priliku posjetiti najmodernije laboratorije IF-a te sudjelovati u pokusima iz kemije, fizike i biologije.

Ove godine znanstvenici dva instituta podižu ljestvicu i pripremaju se za još više posjetitelja. Od posjeta najsuvremenijim laboratorijima do otkrivanja svijeta magneta, detekcije zračenja i kriogenih postrojenja, na Frizbijadi ima za svakoga ponešto. Od vatrenih kemijskih eksperimenata, mikroskopa, teleskopa, detektora i još brojnih pokusa u istraživačkim postajama na otvorenom koji će također ponuditi zanimljive sadržaje iz fizike, kemije, biologije, biomedicine, istraživanja mora i okoliša.

Pripremili smo bogat program za sve školske grupe koje nas posjete. Uzbuđenje je zagarantirano jer smo organizirali četiri rute koje će naši posjetiteljima u samo 60 minuta omogućiti da obiđu po nekoliko laboratorija Instituta za fiziku uz pratnju naših istraživača s IF -a i IRB-a koji će pokazati dio svojih istraživanja, objašnjava dr. sc. Marko Košiček, koordinator programa s IRB-a te dodaje kako su iznimno zadovoljni jer im je svoje sudjelovanje već potvrdilo preko 1.500 učenika i nastavnika pa su zapravo registracije za škole već zatvorili, ali program 'Frizbijade' je otvoren za sve građane svih dobi od 16 do 18 sati.

Organizatori su mislili i na one najmlađe posjetitelje koji će imati priliku istražiti kako izgleda špilja i život u mraku.

Da, dobro ste pretpostavili za ovu priliku stvorit ćemo za baš pravu malu špilju. A put do špilje vodi preko čudesne šume neurona i to uz pomoć fizike za najmlađe, poručio je dr. Košiček.

Za sve one koji tog dana nisu u Zagrebu, znanstvenici Centra za istraživanje mora IRB-a pripremili su bogati morski program i pregršt iznenađenja i u Rovinju.

Uz pomoć naših znanstvenika i znanstvenica zaronit ćete u svijet gdje mikroskopi otkrivaju dinamično carstvo koje pulsira životom. Kroz niz znanstveno-edukativnih prezentacija i eksperimentalnih aktivnosti imat ćete priliku proširiti svoje znanje i razumijevanje morskog svijeta, kao i njegovoj važnosti za sve nas, poručuju iz Centra za istraživanje mora IRB-a u Rovinju.

FRIZBI je akronim dobiven iz kratica naših instituta, IRB i IF te riječi znanost, ali naravno, bit će i frizbija.Vrsni znanstvenici podučit će posjetitelje o silama koje utječu na frizbi i pokazati im trikove kako bi mogli postati majstor u bacanju frizbija.

Za više informacija, posjetite web stranicu: https://frizbijada.eu

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti