Intel otkrio operativne gubitke od 7 milijardi dolara

Intel se suočava sa sve većim poslovnim gubicima, no glavni izvršni direktor Pat Gelsinger otkriva plan za ponovno stjecanje konkurentnosti i veliki financijski zaokret.

Branimir Vorša | 03.04.2024. / 12:36

Intel
Intel (Foto: Afp)

Intelovo najnovije financijsko izvješće otkrilo je nove financijske gubitke, intenzivirajući borbu tvrtke da povrati svoju tehnološku prednost izgubljenu od kompanije Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC).

S operativnim gubicima koji su 2023. dosegnuli sedam milijardi dolara, premašivši 5,2 milijarde dolara iz 2022. godine i padom prihoda od 31 posto na 18,9 milijardi dolara, Intel se suočava s izazovnom financijskom putanjom. Nakon te objave, Intelove dionice pale su za 4,3 posto nakon prijave američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burzu (SEC).

Glavni izvršni direktor Intela Pat Gelsinger, obraćajući se ulagačima, priznao je sumorne izglede za 2024. godinu, predviđajući još gubitaka u poslovanju, s potencijalnim pragom rentabilnosti do 2027. godine. Gelsinger je probleme s gubicima pripisao pogrešnim procjenama iz prošlosti, posebice odbijanju strojeva s ekstremnim ultraljubičastim (EUV) zračenjem od ASML-a, što je odluka za kojom sada žali zbog njihove isplativosti u usporedbi sa starijim alatima. Otkrio je da je oko 30 posto proizvodnje pločica sada povjereno tvrtkama poput TSMC-a, brojku koju Intel namjerava smanjiti na oko 20 posto.

Prijelaz na EUV alate označava značajan pomak za Intel, najavljujući povećanu konkurentnost i učinkovitost. Gelsinger je naglasio tu promjenu. U eri nakon EUV-a, vidimo da smo sada vrlo konkurentni u pogledu cijene, performansi i povratka na vodstvo, poručio je.

Intelova strategija podrazumijeva ulaganje 100 milijardi dolara u tvornice čipova u četiri američke države i pozicioniranje kao održiva opcija za vanjske proizvođače čipova. U skladu s ovom strategijom, Intel namjerava ulagačima predstaviti svoje proizvodne operacije kao zaseban entitet, odražavajući svoju predanost revitalizaciji svojih mogućnosti proizvodnje čipova. Taj potez naglašava Intelove napore da premosti jaz s tvrtkama TSMC i Samsung Electronics Co Ltd na žestoko konkurentnom tržištu poluvodiča.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti