Inteligentni sustavi i senzori: Od danas svi novi tipovi vozila u EU moraju imati napredne sustave za povećanje sigurnosti na cestama

Očekuje se da bi se zahvaljujući njima do 2038. moglo spasiti više od 25.000 života i izbjeći najmanje 140.000 teških ozljeda.

Hina | 06.07.2022. / 13:24

Tehnologija u automobilima (Foto: Getty Images)

Od danas svi novi tipovi vozila koji dolaze na tržište EU-a moraju imati niz naprednih sustava za povećanje sigurnosti na cestama, a za dvije godine to će vrijediti za sva nova vozila u EU-u.

Uredba o općoj sigurnosti vozila, koja je usvojena u studenom 2019., počinje se primjenjivati od 6. srpnja 2022. Za početak ona se odnosi na nove tipove vozila koja se plasiraju na tržište EU-a, a od 6. srpnja 2024. odnosit će se na sva nova vozila. To znači da proizvođači imaju dvije godine za prilagodbu postojećih tipova vozila na nova pravila.

Tehnologija u automobilima Velika promjena: Od 6. srpnja svi novi automobili morat će imati ugrađene ove novosti

Uredba uvodi niz obveznih sigurnosnih značajki koje će pridonijeti smanjenju broja žrtava u cestovnom prometu, s obzirom da studije pokazuju da ljudske pogreške imaju ulogu u 95 posto nesreća.

Očekuje se da bi se zahvaljujući njima do 2038. moglo spasiti više od 25.000 života i izbjeći najmanje 140.000 teških ozljeda.

Komisija je najavila da će ovoga ljeta donijeti tehnička pravila za homologaciju potpuno autonomnih vozila, čime će EU postati predvodnik u tom području, što je također obveza predviđena Uredbom o općoj sigurnosti vozila.

Od danas svi novi tipovi automobila, kombija, kamiona i autobusa morat će imati inteligentni sustav za pomoć pri kontroli brzine, sustav za detekciju pri vožnji unatrag s kamerom ili senzorima, sustav za upozoravanje u slučaju manjka pozornosti vozača, uređaji za snimanje podataka te signal za zaustavljanje u nuždi.

Nove opcije u automobilima (Foto: ETSC)

Automobili i kombiji moraju imati dodatne značajke kao što su sustavi za zadržavanje u prometnoj traci i automatizirano kočenje;

Autobusi i kamioni moraju imati tehnologije za bolje prepoznavanje mogućih mrtvih kutova, upozorenja za sprečavanje sudara s pješacima ili biciklistima i sustavi za nadzor tlaka u gumama.

Na temelju Uredbe o općoj sigurnosti Komisija bi ovog ljeta trebala donijeti tehnička pravila za automatizirana i umrežena vozila, s posebnim naglaskom na automatizirana vozila koja zamjenjuju vozača na autocestama (automatizacija 3. razine) i potpuno autonomna vozila poput vozila za prijevoz putnika ili robotaksija (automatizacija 4. razine).

Novim će se pravilima zakonodavstvo EU-a uskladiti s novim pravilima na razini UN-a o automatizaciji 3. razine te će se donijeti novo tehničko zakonodavstvo EU-a za autonomna vozila, prva međunarodna pravila te vrste.

Sustavi za pomoć pri kontroli brzine, sustavi za zadržavanje u prometnoj traci i automatizirano kočenje čine naša vozila sve više automatiziranima. Današnjim stupanjem na snagu novog zakonodavstva o sigurnosti vozila osigurali smo da se zahvaljujući toj tehnologiji poboljša svakodnevni život naših građana, kao i predvidljiv i siguran okvir koji će automobilskoj industriji omogućiti da nastavi s uvođenjem inovativnih tehnoloških rješenja i zadržati svoju globalnu konkurentnost, izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti