Intelova nova generacija Core procesora za prijenosna računala i tablete trebala bi na tim uređajima produžiti trajanje baterije za 50%. Tako je Intel novinarima u četvrtak predstavio nasljednika Ivy Bridgea - mikroarhitekturu Haswell. 

Intel novom arhitekturom, koju planira lansirati sljedeći mjesec na sajmu u Taipeiju, želi pomoći proizvođačima prijenosnih računala da poboljšaju prodajne rezultate koji su, zbog sve veće popularnost tableta i pametnih telefona, iz godine u godinu sve lošiji. Kako kaže Rani Borkar, potpredsjednik Intelove grupe za arhitekturu, u novoj generaciji mobilnih procesora postigli su manju potrošnju energije uz zadržavanje istih performansi, te smatraju da će tim postignućima zainteresirati potrošače na kupnju prijenosnih računala. 

Manju potrošnju energije uspjeli su postići tako što su u procesorski čip ugradili jedinicu koja nadzire potrošnju energije u svim dijelovima procesora. Jedinica po potrebi može smanjiti ili povećati potrošnju energije u pojedenim dijelovima procesora. Uz to, Intel je ubrzao veze unutar čipa što također donosi određene uštede energije. Osim manje potrošnje energije, u Intelu tvrde kako će Haswell na prijenosnicima poduplati grafičke performanse. 

Dodajmo ovome i vijest kako je Amprius, startup koji se bavi razvojem litij-ionskih baterija, najavio skorašnji početak komercijalne proizvodnje svojih baterije koje traju 25% dulje od danas dostupnih i možemo slobodno zaključiti kako su prijenosna računala daleko od izumiranja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju