Intelov Kaby Lake procesor "natjeran" na 7.5 GHz

“Overlclockanje” u izvedbi australskih entuzijasta i ljubitelja računala generiralo je novi svjetski rekord

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 13.06.2017. / 07:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

I dok većina korisnika računalo doživljava kao sredstvo za rad i igru ili možda oboje, postoji i ekipa kojima je cijela priča oko računala današnjeg vremena konačni izazov. Baš kao što postoje natjecanja u raznim sportovima i borbe za svjetske rekorde koji natjecateljima mogu osigurati mjesto među legendama, tako se i pasionirani ljubitelji računala natječu tko će, primjerice, procesor “overclockom” natjerati na što brži rad.

Možda vam sve izgleda kao dječja igra, no stvarnost je zapravo sasvim drugačija, jer za “profesionalni overclock” prvo morate znati što radite, a drugo, ništa manje važno, morate osigurati sve preduvjete da ne dođe do ozbiljnih oštećenja čak i potencijalnih ozljeda, jer je cijela priča iznimno “vruća” i to ne samo u prenesenom smislu. A novi rekord je, ako je vjerovati napisima i svjedocima, osigurao stanoviti HiCookie iz australskog tima jasnog naziva TeamAU koji je Intelov procesor uspio natjerati sve do nevjerojatnih 7.5 GHz.

Malo konkretnije, riječ je o Kaby Lake-X Intel Core i7-7740K processor koji inicijalno ima radni takt od 4.3 GHz, ali je zahvaljujući “overclocku” odletio do spomenutih 7.5 GHz. Ako mislite da je to lako postići, onda će vam dodatni detalji vrlo vjerojatno sasvim otvoriti oči i otkriti svu kompleksnost ovog pothvata.

Prvo, vjerojatno i najvažnije je hlađenje, koje je u ovom slučaju temeljeno na tekućem heliju i spuštalo je temperaturu do čak -250 stupnjeva Celzijusa što je bilo najbolje jamstvo da ništa neće izgorjeti. I ostale komponente računala su izabrane ciljano, kako bi se zajedno spojile u cjelinu vrijednu svjetskog rekorda, pa je tako izabrana matična ploča Gigabyte X299-SOC Champion motherboard, radna memorija je 16GB Corsair Vengeance LPX RAM, a za osiguravanje “moći” pobrinulo se Corsair AX 1500i napajanje.

TeamAU je uz ovaj svjetski rekord oborio još njih nekoliko, u 3DMark03, 3DMark06 i Aquamarku, o čemu više možete pročitati ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti