Internetom se među mladima širi opasni trend, a širi se i nasilje

Na društvenoj mreži poznatoj po dijeljenju kratkih videa širi se izazov koji može uzrokovati ozbiljne ozljede. No sve se više širi i međuvršnjačko nasilje na internetu, primjerice kružio je video gdje vršnjaci muče učenicu s teškoćama u razvoju.

Srna Bijuk | 24.02.2020. / 06:40

Galerija

Od onoga što se događa u virtualnom svijetu odrasli više ne smiju okretati glavu. Troje ljudi stoji ispred kamere, a kada osoba u sredini skoči, druge dvije podmeću joj noge da padne na leđa i udari glavom u pod. I to je postao trend koji se proteklih tjedana širio društvenom mrežom TikTok.

Došao je i do naših tinejdžera. "Meni nije, ali moji prijatelji jesu to radili. Ja sam ih odgovarao, ali su išli to raditi zato što to ostali rade, pa moraju i oni", govori srednjoškolac Patrik.

Mihael pak kaže da su i njegovi prijatelji izvodili isti trik te se jako udarili, ali nije im se, nasreću, ništa dogodilo.

Taj trend ozbiljno je zabrinuo i roditelje u Hrvatskoj. "Jučer smo baš o tome razgovarali. Pokazujemo da u principu to ne bi trebali raditi i zasad kažu da su toga svjesni, ali ne znam koliko su svjesni samih tih posljedica", objašnjava Zagrepčanka Antonija.

I njezini sinovi koriste TikTok. Mreža je to na kojoj se dijele kratki videouradci, često u pozadini s glazbom, pa su na njoj popularni i brojni plesovi. "Ja se nisam još ulogirao na taj račun, pa meni nitko ništa ne može preko te stranice", govori Filip, dok Fran kaže da mu je mreža zabavna jer može dodati glazbu na video.

Kao i na drugim društvenim mrežama, i na ovoj vrebaju one manje vidljive opasnosti. Stručnjak za sigurnost kaže kako se prikupljaju podaci čak i ako niste ulogirani.

"Djeca su pomodna i sve više i više žele raditi takve trendove, što je možda pitanje psihologije i sociologije. Sa strane sigurnosti je i pitanje obrade podataka, ne samo osobnih nego svega što se putem takvih i sličnih aplikacija skuplja: od imena, prezimena, gdje se djeca kreću, što točno rade", zabrinut je sigurnosni stručnjak Alen Dedić.

Sa širenjem društvenih mreža brže se širi i nasilje, pa i ono koje djeca vrše jedna nad drugima. Zgrozio je slučaj gdje su učenicu s teškoćama u razvoju njezini vršnjaci tjerali da jede s poda te sve snimali i dijelili na mrežama. Nažalost, to nije rijetkost. Cyberbullying će doživjeti svako treće dijete.

"Djeca mogu biti puno okrutnija nego uživo. Nemaju fizički kontakt sa žrtvom, imaju osjećaj da su anonimni, ne vide patnju žrtve jer su s druge strane ekrana. Ne možemo se praviti da to ne postoji i ne možemo reći djeca se bolje razumiju u računala nego mi, pa se nećemo petljati", inzistira Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece.

Zato bi se roditelji trebali upetljati, vidjeti čemu su djeca izložena te ih naučiti što je ispravno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti