Invalidnost strastvenog gejmera nije spriječila u omiljenom hobiju: Hrvoje je pokrenuo startup s kojim želi pomoći invalidima u igranju videoigara

Rukoplastika razvija pomagala koji će i osobama s invaliditetom omogućiti uživanje u videoigrama, a ove godine planiraju lansirati svoj prvi proizvod namijenjen tržištu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.05.2020. / 08:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada je Hrvoju Kovaču dijagnosticiran rijedak oblik sarkoma koji se manifestirao kao kvržica na desnom dlanu i kada je saznao da je jedino rješenje amputacija šake, bilo mu je jasno da će se njegov život promijeniti. No ovaj strastveni gamer nije dopustio da invalidnost upravlja njegovim životom i oduzme mu omiljeni hobi, uživanje u videoigrama. Već tijekom kemoterapije pokušao je pronaći način na koji bi, usprkos invalidnosti, ponovno mogao koristiti joystick i miša i igrati videoigre.

I u tome je uspio - prvi korak bilo je prilično rudimentarno, ali ipak korisno rješenje koje se pokazalo učinkovitim, a nazvao ga je mousesock. Prvi mousesock je doslovno čarapa zalijepljena za miš koja mi je omogućila igranje nekih sporijih igara poput World of Tanksa ili World of Warships, rekao je Hrvoje u razgovoru za Zimo. Ipak, nije htio ostati ograničen samo na igranje takvih sporih igara te su mu nedostajale pucačine iz prvog lica i akcijske avanture u kakvima je prije uživao na PlayStationu pa je razmišljao što može napraviti kako bi ponovno mogao igrati igre.

Poslovna ideja

Kada je shvatio kako ne postoje učinkovita rješenja poput različitih pomagala koja bi osobama s invaliditetom pomogla i omogućila igranje videoigara, u tome je vidio poslovnu ideju koju je prošle godine počeo razvijati s dugogodišnjim prijateljem i doktorom strojarstva Franom Pamukovićem. 15% svjetske populacije ima neku vrstu invaliditeta. Procjenjuje se da 3-5 % otpada na invaliditet gornjih ekstremiteta. Pronašli smo novo tržište koje će zbog demografskih trendova i načina na koji živimo samo rasti. Procjenjuje se da trenutno postoji 30 milijuna gamera s nekim oblikom invaliditeta, objasnio je potencijal tog tržišta. Taj potencijal već je prepoznat na startup natjecanju Good Game Liftoff na kojem su osvojili prvu nagraduŽiri je prepoznao našu ideju kao najbolju toga dana i na tome smo im izuzetno zahvalni. Uz to što su uvidjeli poslovni i humani potencijal naše priče, sigurno nije ni odmoglo to što smo imali fizički proizvod za razliku od većine ostalih timova koji su imali aplikaciju ili neku vrstu softverskog rješenja”.

Startup Rukoplastika, osim Hrvoja i Frane, čine još tri osobe, a iako su svi zaposleni na svojim regularnim poslovima, slobodno vrijeme i strast ulažu u projekt razvoja pomagala za gamere koji će i osobama s invaliditetom omogućiti uživanje u igrama. Hrvojeva želja je da što veći broj ljudi koji su odustali od igranja videoigara ili ih uopće nikada nisu mogli igrati zbog invaliditeta sazna za ideju Rukoplastike i proizvode koje će plasirati na tržište. Kako je, s obzirom na stupanj invaliditeta svaki igrač poseban slučaj, neke proizvode morat će prilagođavati anatomskim posebnostima klijenata i, na temelju postojećih snimka CT-a, dizajnirati ergonomski precizne uređaje i switcheve posebno za svakog korisnika.


VR i AR - budućnost videoigara

Rukoplastika rješenja razvija za različite platforme (Windows, PlayStation i Nintendo Switch), a Hrvoje kaže kako su posebno ponosni na PS4 joystick dodatak koji omogućuje igranje igara samo s jednom rukom (bez obzira koja). Njihova dosadašnja rješenja i proizvodi prvenstveno su bili namijenjeni za osobnu uporabu i testiranje, a trenutačno intenzivno rade na prvom proizvodu koji će biti namijenjen tržištu i namjeravaju ga predstaviti tijekom ove godine, a pri razvoju proizvoda koriste 3D tehnologiju. Upoznao sam se s 3D print tehnologijom prije nekoliko godina i shvatio njenu važnost ne samo u ortopediji i medicini, već i u proizvodnji, građevini itd. Ta tehnologija mijenja svijet pred našim očima i zasigurno je dio budućnosti, smatra Hrvoje koji se za 3D tehnologiju počeo interesirati nakon operacije, kada je detaljnije počeo proučavati ortopediju i protetiku.

Iskustvo koje steknu dizajnom i izradom prilagođenih pomagala za osobe s invaliditetom ekipi iz Rukoplastike moglo bi pomoći i u razvoju hardvera koji će se koristiti u videoigrama budućnosti. Naime, vjeruju kako će u budućnosti brzina 5G mreža, u kombinaciji sa sve jačim hardverom, donijeti gaming revoluciju u vidu AR i VR platformi. Do trenutka kada do toga dođe, želimo da Rukoplastika skupi što više iskustva u dizajnu i izradi custom rješenja u gamingu, najavio je Kovač strategiju razvoja svoje kompanije u budućnosti.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti