Inženjer iz Google Braina tvrdi: 'Mogli bi riješiti neke od najvećih svjetskih problema'

Znanstvenici žele računalima omogućiti učenje, razmišljanje i donošenje samostalnih odluka na sličan način na koji ih donose i ljudi, odnosno bez njihovog upletanja u donošenje tih odluka

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.02.2016. / 08:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Govoreći o budućnosti Facebooka i projektima na kojima će ova kompanija raditi tijekom sljedećih deset godina, Mark Zuckerberg kao jedan od najvažnijih projekata spomenuo je umjetnu inteligenciju za koju je rekao da bi 2025. trebala biti toliko napredna da bi nam, među inim, trebala pomoći i u otkrivanju lijekova za opasne bolesti. O (potencijalnim) mogućnostima umjetne inteligencije čitamo već dugo vremena, a 'neimenovani izvori' koji su upućeni u dosadašnja dostignuća na ovom tržištu više su puta za medije komentirali kako su neke kompanije već postigle nevjerojatan napredak na ovom području.

Jedna od kompanija koja ulaže velike resurse u umjetnu inteligenciju je i Google, a u razgovoru za CNN Quoc Le, inženjer iz Google Braina, rekao je kako vjeruje da bi u budućnosti umjetna inteligencija mogla riješiti 'neke od najvećih svjetskih problema'. Google Brain dio je kompanije koji je fokusiran na tzv. deep learning u kojem se koriste 'kompleksni algoritmi za brzo i učinkovito procesiranje slika, teksta i osjećaja' koji bi, na temelju dostupnih podataka, računalima trebali omogućiti učenje novih stvari. Cilj znanstvenika koji se bave ovim dijelom umjetne inteligencije jest omogućiti računalima učenje, razmišljanje i donošenje samostalnih odluka na sličan način na koji ih donose i ljudi, odnosno bez njihovog upletanja u donošenje tih odluka. Mark Zuckerberg prije nekoliko dana rekao je kako je upravo omogućavanje 'razmišljanja' i donošenja odluka računalima jedan od velikih problema umjetne inteligencije, no smatra kako će se taj problem s vremenom riješiti. Depp learning još je novost te trenutno jako malo ljudi na svijetu zna i shvaća načine na koji računala mogu 'učiti', rekao je za CNN Le.

Kada i ako se na neki način osigura da računala ne donose pogrešne odluke, umjetna inteligencija zaista bi mogla pomoći u rješavanju brojnih današnjih problema poput klimatskih promjena, lijekova za bolesti, edukacije itd. Rezultate Google Braina, divizije unutar Googlea, odnosno Alphabeta o kojoj u ovoj kompaniji ne žele previše govoriti, trenutno možemo vidjeti u proizvodima poput glasovnog prepoznavanja u Androidu i Googleovom naprednom pretraživanju fotografija, a u budućnosti od njih možemo očekivati još naprednije proizvode s kojima bi mogli 'mijenjati svijet'.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti