Inženjeri u Facebooku moraju koristiti stare i jeftine telefone!

Iako si mnogi zaposlenici Facebooka bez problema mogu priuštiti novi iPhone, Galaxy ili HTC One, dio njih mora koristiti stare preklopne telefone i najjeftinije Androide

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.12.2014. / 12:37

Inženjeri u Facebooku moraju koristiti stare i jeftine telefone!

Mnogi Facebook smatraju jednom od najpoželjnijih kompanija na svijetu u kojoj vladaju odlični radni uvjeti, a zaposlenicima je dostupna moderna tehnologija i najbolji telefoni i tableti. No, sigurno je da bi se mnogi iznenadili kada bi u rukama najboljih inženjera ove kompanije, umjesto iPhonea 6, Samsunga Galaxy S5, HTC-a One M8 ili nekih drugih top modela smartphonea, vidjeli Androide stare nekoliko godina ili jeftine preklopne telefone iz prošlog desetljeća i kada bi čuli kako se zaposlenici žale na spori internet.

Naime, u ovoj je kompanija napravljen specijalni laboratorij u kojem se koriste samo takvi jeftini modeli Androida i stari preklopni telefoni i u kojima je jako spor internet – na taj način u Facebooku žele stvoriti uvjete slične onima u ruralnoj Indiji i drugim zemljama u razvoju u kojima se ljudi koriste jeftinim telefonima i u kojima je limitirana povezanost s internetom. U razgovoru za Time Zuckerberg je rekao kako na ovaj način žele shvatiti situaciju i uvjete koji vladaju na tim područjima te vjeruje da će im to pomoći da korisnicima u zemljama u razvoju poboljšaju korištenje njegove društvene mreže. 'Morate osjetiti bol', komentirao je šef razvoja Facebooka Javier Olivan i dodao kako je naredio brojnim zaposlenicima ove kompanije korištenje jeftinih telefona kako bi i oni shvatili kakvo je iskustvo korištenja Facebooka na tim telefonima.

Osim zaposlenika Zuckerbergove kompanije, oni su pozvali i zaposlenike drugih kompanija poput eBaya i Applea da isprobaju njihovu aplikaciju na jeftinim telefonima te Olivan kaže da u takvim uvjetima ništa ne radi. Upravo je ta 'bol', odnosno uvjeti koji vladaju u zemljama u razvoju veliki Zuckerbergov motiv za daljnji razvoj inicijative Internet.org koja želi omogućiti internetski pristup svima na svijetu. Facebook je nedavno izdao aplikacije u Zambiji i Tanzaniji sa sadržajem poput Wikipedije, Googleove tražilice i vremenske prognoze koje su besplatne za korištenje, a u budućnosti se nadaju da će takav besplatan sadržaj biti dostupan još većem broju ljudi. 

Foto: Thinkstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti