iOS7 uzduž i poprijeko [RECENZIJA]

Apple je predstavio novi iOS7, no što je na njemu dobro, što loše? Kako ćemo se privknuti i još mnogo toga pročitajte u detaljnom opisu u nastavku.

Zimo Zimo Gost post | 12.06.2013. / 14:52

iOS7 uzduž i poprijeko [RECENZIJA]

 

[row type=fluid layout=image]

[grid size=8 indent=2 text=left]

Piše: Dominik Šafarić

SUČELJE iOS7, HOME SCREEN

Na prvi dojam novi iOS djeluje zbunjujuće ali opet i interesantno. Od samih promjena ikone su napokon postale dinamičke, mape su dobile novi izgled a tu je i tzv “bottom bar”. Ikone su kao i uvijek, same po sebi zanimljive, ali moram priznati da na prvi dojam šarenilo malo bode u oko. Napokon je uvedena i dinamička ikona aplikacije “Clock”, dok se iz “Calendar” ikone napokon može iščitati i datum. S obzirom da se cijeli sustav dosta oslanja na “blue efekt”, neke od ikona, bilo da pričamo o standardnim aplikacijama ili drugim, teško su uočljive.

Promjene su vidljive i kod Spotlighta koji više nije zadnja strana na našem screenu, već se pokreće swipeom od gore prema dolje (što se nekad pomiješa s centrom za obavijesti). Sami folderi napokon nisu ograničeni na broj aplikacija koje se nalaze unutar njega već pomoću swipea lijevo-desno možemo birati između aplikacija. Za samu pozadinu postoji opcija odabira dinamičke ili statične pozadine, od kojih su dinamičke pozadine već uključene unutar iOS-a, primjerice krugovi koji se pomiču gore dolje, ali koji se pokreću i preko žiroskopa naravno mahanjem iPhonea. Također kao jedna od zanimljivih stvari kod pozadine jest i pomicanje ikona koje ovise o nagibu (opet žiro). 

[/grid]

[/row]

 

[row type=fluid layout=image]

[grid size=8 indent=2 text=left]

Na samoj konferenciji demo verzija ostavila je dojam da je pomak znatno vidljiv, no u stvarnosti je ipak malo drugačije, pa je tako pomak jedva vidljiv, no moram priznati da je ovaj feature stvarno zanimljiv. Pokretanjem aplikacije, sustav radi zoom prema ikoni te aplikacije, kao što radi i zoom out prilikom gašenja aplikacije. Kod samog sustava izmjena ima i kod same navigacije, tabova, gumba, tekstova itd., a zanimljivo je da korisnik može sam podesiti veličinu fonta u aplikaciji. Također imamo i novi centar za obavijesti, koji nam uz trenutni datum prikazuje i kakvo je trenutno vrijeme na našoj lokaciji, prikazuje kalendar i današnje obaveze, dionice, ali i raspored za sutra. 

[/grid]

[/row]

[row type=fluid layout=image]

[grid size=3 indent=1 text=left]

[/grid]

[grid size=6 indent=0 text=left]

CONTROL CENTER

Ovaj dio je doista praktična stvar. Pokreće se swipeanjem prema gore te su unutar njega funkcije kao što su: uključivanje Airplane modea, Do Not Disturb, zaključavanje ekrana, glazba, Airplay i Airdrop te brzi pristup kameri, kalkulatoru te satu, što opet prema mojem mišljenju ostavlja i mjesta da si korisnik odabere i aplikacije za brzi pristup što bi bilo praktično s obzirom da je Control center dostupan i sa zaključanog ekrana.

Push Notifikacije, također imaju neke novitete pa tako primjerice kada je iPhone zaključan, prelaskom preko dolazne poruke ona odlazi cijela ulijevo. 

[/grid]

[/row]

[row type=fluid layout=image]

[grid size=3 indent=1 text=left]

iOS7 uzduž i poprijeko [RECENZIJA]

[/grid]

[grid size=6 indent=0 text=left]

MESSAGES

Sama funkcionalnost Messages i Mail aplikacije ostala je skoro nepromijenjena, jedina razlika je naravno u izgledu same aplikacije, odnosno bojama, Helvetica Light fontu itd. Dodana je gesta za funkciju “back” jednostavnim swipeanjem prema desno, te funkcija “Block this Caller”. Naravno prikaz podataka i sama forma aplikacije je promijenjena, ali sam koncept je ostao isti.

OSTALE APLIKACIJE

Najvećih promjena ostalih aplikacija integriranih unutar sustava ima kod kamere te Photos. Kamera od sada omogućava 4 različite funkcije kao što su obična kamera, video snimanje, četvrtasta slika te panorama. Također je nadodana funkcija i za filtere, koji se nalaze unutar kamere, pa su samim time recimo malo napredniji od Instagramovih, jer omogućavaju i pregled prilikom slikanja, odnosno nema potrebe da prvo uslikamo nešto, i poslije odaberemo filter. 

[/grid]

[/row]

[row type=fluid layout=image]

[grid size=4 indent=0 text=left]

iOS7 uzduž i poprijeko [RECENZIJA]

[/grid]

[grid size=6 indent=0 text=left]

U Photos aplikaciji zabilježene su velike promjene, pa tako nema više neorganiziranih slika. Slike su podijeljene unutar kolekcija, te prema godinama. Sortiranje slika vrši se prema datumu kad su nastale ali i prema lokaciji čime su na neki način integrirali dosadašnju “Places” funkciju. Sam izgled kolekcije i podjele prema godinama izgleda zaista odlično, pogotovo traženje i prolazak kroz slike. Samo pritisak prsta i mičemo se od slike do slike. Tu imamo i dalje podjelu tabova unutar Photos aplikacije na Photos, Shared te Albums koji su sada zasebne kategorije upravo zbog Collection Viewa. 

Od ostalih stvari važno je napomenuti da su upropastili Reminder i Notes, pa tako Notes od sada ima “siromašan” izgled, te su ovdje ubacili teksturu koja se opće ne uklapa u “Flat dizajn”. Nažalost više nema niti linija prilikom pisanja pa aplikacija gotovo niti ne podsjeća na Notes. Ista stvar vrijedi i za Reminder, ako zanemarimo bugove (7 pronađenih). Karte su također doživjele male promjene, pa su tako Pinovi malo drugačiji kao i prikaz kartice iznad pina koji je promijenio svoj izgled dok je detaljan prikaz uglavnom informacija koje se prikazuju ostao isti. Naravno tu je promijenjena navigacija kao i kod ostalih aplikacija te gumbi, itd. App Store je uglavnom ostao nepromijenjen, osim Near Me funkcije koja će omogućavati pregled najviše preuzetih aplikacija u blizini, što je svakako vrlo zanimljiva funkcija. 

[/grid]

[/row]

iOS7 uzduž i poprijeko [RECENZIJA]

[row type=fluid layout=image]

[grid size=6 indent=1 text=left]

Safari

Safari je također doživio drastične promjene, te tako napokon ima pravi Full Screen bez obzira na položaj uređaja, a uvedeni su novi “tabovi” tj. kartice čiji je broj sada neograničen. Scrollanjem karticama do kraja dolazi se do iCloud-a unutar kojeg su prikazane sve otvorene stranice na našim “iUređajima”. 

Osim svih prije spomenutih ima još promjena kao i kod ostalih aplikacija, primjerice “Weather” koja je sada interaktivnija, popunjena mnoštvom boja te prikazom vremena uživo.

[/grid]

[grid size=4 indent=1 text=left]

iOS7 uzduž i poprijeko [RECENZIJA]

[/grid]

[row type=fluid layout=image]

[grid size=6 indent=1 text=left]

Integracija starih aplikacija

Integracije aplikacija koje su kreirane za iOS 6 i niže, prilično su loše izvedene. Kontrole unutar takvih aplikacija nas vraćaju na prijašnji izgled OS-a, navigaciju prekriva status bar, tipkovnica ostaje zaglavljena te je potrebno gašenje aplikacije i opet pokretanje kako bi ista bila funkcionalna. Neke funkcije čak niti ne rade, primjerice pretraživanje na Facebooku.

Ostali problemi

Kod nabrajanja problema važno je uzeti u obzir da je to prva beta verzija, no za sada bugova ima dosta. Primjerice bez obzira postavimo li passcode lock ili ne, kod ulaska u iPhone, ne traži se od nas lozinka. Ekran se ponekad ne ugasi nakon što pritisnemo gumb za zaključavanje, dok “Blue efekt” često zablokira tako da “pobjegnu” određeni elementi (posebice u notification centru). Neke aplikacije se ruše, primjerice Reminders, gdje sam ujedno pronašao i najviše problema, primjerice elementi poklapaju sami sebe, geste ne funkcioniraju itd. 

[/grid]

[/row]

[row type=fluid layout=image]

[grid size=8 indent=2 text=left]

iOS7 SA STRANE DEVELOPERA

Sam sustav je zaista interesantan i pruža mnoge mogućnosti. Jedna od takvih jest mogućnost postavljanja opcije da se aplikacija stalno refresha. Kontrole se mogu i dalje u potpunosti prilagoditi, primjerice segment controlleri, navigacijske trake itd. Izgled tablica je promijenjen, kao i switchevi! Zadnja verzija Xcode previewa ima znatno bolji i brži kompajler ali i debugger. Također su dostupni i novi instrumenti za testiranje aplikacije (primjerice Zombie) što će naravno pospješiti samu kvalitetu izrade aplikacija. Debugger unutar Xcodea napokon prikazuje podatke koji su bili dostupni samo unutar Instruments aplikacije, kao što su potrošnja memorije ili CPU-a. API nudi nove frameworkove, pa takoopet mogu reći da je bolja integracija s open GL-om, ali i sa samim layerima i animacijama. Izgleda da Apple opasno cilja na interakciju i animacije te da developere pokušava navesti na što veće korištenje gesta i animacija. Na iznenađenje uvedena je i Refresh kontrola, prisutna u većini današnjih aplikacija (swipe tablice od vrha prema dolje), te više nema potrebe za korištenjem ili custom izradu istih.

[/grid]

[/row]

iOS7 uzduž i poprijeko [RECENZIJA]

[row type=fluid layout=image]

[grid size=8 indent=2 text=left]

SVE U SVEMU

iOS 7-ica na prvi dojam djeluje zbunjujuće ali opet i interesantno. Čovjek poželi pogledati malo dublje i isprobati nove funkcije, ali onda shvati da je ovo samo uglavnom redizajn i da se od dodatnih funkcionalnosti nema što previše nadodati. Naravno treba uzeti u obzir Appleovu “strast” prema animacijama, tranzicijama, ali na brzini nisu baš previše poradili (barem na beti). Naravno da ima razno raznih bugova i da će ih i biti, ali općeniti dojam je dobar. Napokon neka vidljiva promjena na koju se još i pomalo teško naviknuti, ali svakako je novi OS interesantan sam po sebi. Spojili su na neki način sve najbolje iz Androida, Windows Phonea i razno raznih widgeta sa Jailbreaka. Napredak naspram prije je vidljiv, no možda bi morali malo poraditi na kontrastu i bojama. Sve u svemu, novi OS pruža zaista puno novih stvari, te je svakako zanimljivo poigrati se i s tim. Od pozitivnih strana naveo bi posebno multitasking, Control Center, Photos i Camera ali i sam izgled koji, ako zanemarimo pojedine aplikacije, namami osmijeh na lice, dok kao negativnu stranu mogu istaknuti muke koje zadaju developerima s novim i neizbježnim prilagodbama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti