Iran se priprema za američke kibernetičke napade

Za Amerikance Iran je glavni krivac za nedavni napad na saudijska postrojenja – iako iz te zemlje demantiraju povezanost s napadom, pripremaju se za potencijalnu američku odmazdu u kibernetičkom prostoru.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.09.2019. / 11:21

Hakeri (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Nakon nedavnog napada na saudijsku rafineriju, oko kojeg i dalje postoje brojne nedoumice, postavljaju se pitanja što dalje – tko će povući potez i kakav će on biti. Spominju se apokaliptične prognoze poput potpunog kraha svjetskog gospodarstva o kojem je govorio saudijski princ Mohammad bin Salman u slučaju da dođe do rata između Saudijske Arabije i Irana, kao i mogućnost američkih kibernetičkih napada na iranska naftna postrojenja o kojima govore mediji u SAD-u.

Napad na naftna postrojenja Napad na naftna postrojenja: Korišteni su dronovi kamikaze

Nakon takvih najava iranska novinska agencija SHANA objavila je kako su u toj zemlji provedene sigurnosne provjere najvažnijih naftnih postrojenja – pojačan je i nadzor te traju pripreme za potencijalne kibernetičke napade. "Naši neprijatelji razmatraju kibernetičku domenu kao jednu od glavnih prijetnji protiv drugih zemalja, posebno Irana", komentirao je za iranske medije šef civilne obrane koji je zadužen i za kibernetičku sigurnost Gholamreza Jalali.

Amerikanci su, kako je poznato, za napad optužili Iran, dok su iz te zemlje odbili bilo kakvu povezanost s napadom, za koji su odgovornost preuzeli jemenski Huti. Oni su, prema nekim medijskim izvještajima, koristili tzv. dronove kamikaze dosega leta od čak 1500 km uz maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Bezos i robotski pas (Foto: Twitter) Scenarij kao iz špijunskog krimića: Otkriveno tko je hakirao telefon najbogatijeg čovjeka na svijetu

Što će Trump koji, dakle, smatra da je Iran glavni krivac za napad, napraviti, još nije poznato, a krajem prošlog tjedna internetom su se proširile informacije o kibernetičkim napadima na kemijske i druge kompanije u Iranu, što su neki povezali s aktivnostima SAD-a. Iako su iz Irana demantirali informacije o uspješnim kibernetičkim napadima, informacije NetBlocksa, organizacije koja prati internetski promet u svijetu, govore kako su zabilježeni povremeni poremećaji određenih internetskih servisa u toj zemlji.

Iran je već godinama na udaru kibernetičkih napada, a najteži i jedan od najpoznatijih napada bio je putem virusa Stuxnet, koji je onesposobio centrifuge za obogaćivanje urana, a i prije nekoliko mjeseci Iran je optužio SAD za kibernetičke napade s kojim su Amerikanci (neuspješno) htjeli onesposobiti iranski sustav za lansiranje raketa.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti