Nakon prosvjeda diljem svijeta, vlasti Irana odlučile su isključiti se s globalne Internetske mreže i uvesti svoju, domaću i tehnički zaostalu mrežu.

Kako bi kontrolirali sadržaj dostupan državljanima Irana, vlasti su odlučile kako će se odvojiti od globalne internetske mreže

i uvest će svoju nacionalnu vrlo vjerojatno prilično ograničenu Internetsku mrežu.

Ovaj projekt, pokrenut od Iranskih ministra komunikacije, dio je plana vlasti kako bi ograničili izlaganje zapadnim kulturama i idejama. Prema direktorima telekomunikacijskih servisa iz Irana, planira se kako će u sljedećih dvije godine svi građani imati pristup samo 'novom' Internetu, a 60 posto poslovnih subjekata i kućanstava biti će spojeni na ovu mrežu čak i ranije.

Iako se postavlja pitanje da li je moguće u potpunosti se odcijepiti od globalnog internetu, s druge strane ovim potezom ograničava se strano ulaganje u Iran koji je ionako tehnološki zaostala zemlja, piše Digitaltrends.

Plan je nastao nakon što su izbili uspješni protesti i demonstracije građana u raznim dijelovima svijeta za koje je su najvećim dijelom bili zaslužni društveni mediji kao što su Facebook i Twitter.

Čak 11 od 100 Iranaca spojeno je na Internet, čime je Iran jedna od zemlja sa najvećom populacijom na Internetu na Bliskom istoku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju